субота, 12 серпня 2023 17:55

Кличко відреагував на знесення 200-річного будинку

Кличко відреагував на знесення 200-річного будинку
Будинок був одним із найстаріших дерев'яних садиб Києва. Фото: Facebook.com/AmiDPero

Мер Києва Віталій Кличко відреагував на знесення 200-річного будинку в столиці.

За його словами, міська влада не давала жодних дозволів чи погоджень на знесення споруди на Подолі. Про це Кличко повідомив у Telegram.

"По-перше: я ініціюю розірвання Київрадою договору оренди (від 2009 року) на Ярославській 13-Б. Оскільки приватний власник, всупереч усім нормам і здоровому глузду, прикрившись листом Мінкульту, вирішив, що може паплюжити історичну спадщину нашого міста", – зазначив мер.

По-друге, за словами Кличка, міська влада готує звернення до правоохоронних органів щодо перевірки законності дій власника.

"По-третє: Ініціюю ухвалення Київрадою рішення щодо заборони реконструкції та інших дій з будівлями міста, яким більше 100 років (незалежно від того, внесений цей будинок в реєстр чи ні), – без висновків містобудівної ради", – сказав Кличко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнований на початку вторгнення стадіон імені Гагаріна відбудують заново

Він також зазначив цікавий момент, що Верховна рада в січні цього року остаточно скасувала заборону на містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України.

"І наступне й більш глобально: Київ вимагає від Верховної Ради нарешті ухвалити в другому читанні законопроект 0895 (від 2019 року), який дозволить місцевій владі примусово викупати у безвідповідальних приватних власників, повертати у власність громади памʼятки архітектури, старовинні приміщення, які власники належно не утримують, що призводить до їх руйнування", – наголосив мер.

Він додав, шо потім на місці памʼяток зʼявляються торгові центри та багатоповерхівки.

"Цей законопроект стосується охорони культурної спадщини всієї країни", – додав мер Києва.

У Києві забудовник зніс 200-річну садибу, що була зразком київської житлової деревʼяної забудови ХІХ століття.

Будинок знесли сьогодні вранці. Про це повідомила депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

Згідно документів, замість будинку постане "клубний дом" за замовленням Сергія Боярчука з юридичної компанії "Алєксєєв, Боярчуков та партнери", розповіла депутатка.

Зараз ви читаєте новину «Кличко відреагував на знесення 200-річного будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі