неділя, 09 квітня 2023 10:37

Казав, що Путіна можуть покарати: помер останній прокурор Нюрнберзького процесу

Казав, що Путіна можуть покарати: помер останній прокурор Нюрнберзького процесу
Останній прокурор Нюрнберзького процесу Бен Ференц помер у віці 103 років. Фото: wikimedia.org

Помер американський юрист Бен Ференц. Йому було 103 роки.

Ференц був останнім обвинувачем на Нюрнберзькому процесі, що дожив до цього часу. Про це повідомляє NBC.

Зазначається, що про смерть Ференца повідомив його син.

На Нюрнберзькому процесі юрист був відповідальним за обвинувальні вироки щодо 22 командирів нацистських батальйонів смерті. На той час йому було 27 років.

Згодом Ференц "відіграв вирішальну роль у забезпеченні компенсацій тим, хто пережив Голокост, і створенні Міжнародного кримінального суду в Гаазі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде новий Нюрнберг щодо рашистів" – Зеленський

"Невтомний борець за права людини, він також написав дев'ять книг і десятки статей, виголосив незліченну кількість промов і мандрував світом у свої 90 років, поширюючи свій девіз "закон, а не війна", – йдеться у публікації.

Уже після повномасштабного російського вторгнення Ференц висловлював свою думку щодо російського диктатора Володимира Путіна та його війну проти України.

У квітні 2022 року інтерв'ю CNN юрист висловив упевненість, що Путіна можуть притягнути до відповідальності за вторгнення і злочини російських окупантів, скоєні на території України.

"Звісно, він може бути притягнутий до відповідальності. Не існує аргументів, якими можна виправдати вбивство дітей, їх батьків. Ми знаємо, що злочини проти людяності були покарані не тільки в Нюрнберзі, але і після нього, в багатьох юрисдикціях. Є факт агресії – вторгнення в Україну можна класифікувати як явний факт агресії, – а вбивство завжди було злочином проти людяності", – заявляв Ференц.

Він також закликав припинити війну в Україні, казав, що "його серце розбите".

Міжнародний кримінальний суд може засудити російського президента Володимира Путіна за все, крім агресії проти України. Його треба судити за допомогою спеціального трибуналу, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

17 березеня МКС видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Зараз ви читаєте новину «Казав, що Путіна можуть покарати: помер останній прокурор Нюрнберзького процесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі