вівторок, 11 квітня 2023 15:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Генерал розповів, з чого почався контрнаступ ЗСУ на Київщині

Генерал розповів, з чого почався контрнаступ ЗСУ на Київщині
Розбита російська колона техніки в Бучі. Фото: Reuters

Контрнаступ по визволенню Київської області сили оборони України почали з 19 березня минулого року.

Сповільнити темп просування противника вдалося за рахунок руйнування мостів на підступах до Києва, знищення наведених ним переправ. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" сказав перший заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

За його словами, здійснювалось блокування російських окупаційних військ з західного та північного напрямку, створювались для них невигідні умови, після чого перейшли у контрнаступ.

"Контрнаступальні дії Сили оборони почали проводити з 19 березня 2022 року. Тоді проводилися пошуково-ударні дії на напрямках Білогородка, Полісся та Бровари, а також були спроби витиснути його з Макарова, Бородянки, Великої Димерки, Нової (Старої) Басані", – розповів генерал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські десантники з Гостомеля планували захопити урядовий квартал – генерал Павлюк

Як зазначив Павлюк, за результатами проведення цих контратак наші військові звільнили частину окупованих територій Київської області та створили передумови оточення значної частини російських підрозділів.

"Крім того, через підрив дамби в Козаровичах частина російських військ, які форсували річку Ірпінь в районі Мощуна, були відрізані від основних сил. Таким чином, решта ворожих підрозділів не змогли форсувати річку та розвинути наступ на Київ", – пояснив задум військовий.

За даними Павлюка, під час відступу Сили оборони здійснювали переслідування противника, захоплювали полонених та трофейну техніку.

"Ворог недооцінив готовність наших військ до ведення стійкої оборони, завчасне їх розгортання, підготовку оборонних рубежів. А найголовніше – масовий опір місцевого населення, в тому числі на тимчасово окупованих територіях", – додав генерал.

Рік тому 2 квітня було повністю звільнено від російських загарбників Київську та Чернігівську області.

Історичні кадри боїв за міста і села Київщини показав у соцмережах головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Йдеться, зокрема, про бої за звільнення від окупантів Мощуна, Ірпеня, Димера, Іванкова, Бородянки, Гостомеля, Чорнобиля, Ворзеля, Бучі та інших населених пунктів області.

Зараз ви читаєте новину «Генерал розповів, з чого почався контрнаступ ЗСУ на Київщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі