субота, 23 вересня 2023 17:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти МАГАТЕ підтвердили замінування ЗАЕС

Експерти МАГАТЕ підтвердили замінування ЗАЕС
У МАГАТЕ підтвердили замінування Запорізької АЕС. Фото: Укрінформ

На території окупованої Росією Запорізької АЕС залишаються міни, які раніше були встановлені російськими загарбниками.

Під час обходу території ЗАЕС команда МАГАТЕ не помітила важкого озброєння, але підтвердила, що міни, про які повідомлялося раніше, залишилися на місці. Про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Зазначається, що експерти МАГАТЕ відвідали головні щити управління енергоблоків №2, 5 та 6. Вони зафіксували, що енергоблоки №2 і 5 залишаються у стані "холодної" зупинки, а енергоблок №6 - в стані "гарячої" зупинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опалювальний сезон енергетики запустять всі дев'ять блоків АЕС

Крім того, команда відвідала аварійні дизель-генератори енергоблоків №4 і №5 та провела обхід периметра ЗАЕС.

"Викликає занепокоєння укомплектованість станції персоналом, оскільки від початку збройного конфлікту ЗАЕС залишила значна кількість персоналу, в тому числі ліцензовані оператори з головних блочних щитів управління", – заявили в МАГАТЕ.

Експерти також підтвердили, що рівні радіації на ЗАЕС у нормі.

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції вийшла з ладу очисна система продувочної води парогенераторів енергоблока №6.

Росіяни можуть використати це як підґрунтя для шантажу України й світу майбутньою ядерною катастрофою. Про це заявив експерт енергетичного ринку, гендиректор групи компаній "Метрополія" Віктор Куртєв.

На питання українського персоналу, чому енергоблок №6 не переводиться в стан холодного зупину, а енергоблок №4 в стан гарячого, російські "спеціалісти" пояснюють, що це "вимога Москви".

Зараз ви читаєте новину «Експерти МАГАТЕ підтвердили замінування ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі