четвер, 19 квітня 2007 19:36

Дерипаске закрили в"їзд в США через зв"язки з організованою злочинністю

Улітку 2006 року американська влада заблокували в"їзну візу, видану власникові компанії "Русал" Олегу Деріпаске, пише The Wall Street Journal.

За даними видання, російський мільярдер тривалий час не міг отримати права на в"їзд до США через те, що американська влада підозрювали його в зв"язках з організованою злочинністю. Лише 2005 року він отримав візу завдяки роботі американській лобістській компанії, що належить сенаторові Бобу Боулу (Bob Dole). За послуги лобістів Деріпаске, за даними видання, заплатив 560 тисяч доларів.

При цьому однією з умов видачі візи була згода Деріпаске на розмову з працівниками ФБР, які займаються боротьбою з організованою злочинністю, стверджує The Wall Street Journal.

За словами джерел газети, заборону мільярдеру на в"їзд до США в середині 2006 року поновили через те, що американське Міністерство юстиції не повірило в чесність слів Деріпаске про його минулі справи.

Разом із цим у міністерстві не підтверджують навіть сам факт зустрічі з магнатом.

Декілька днів тому адвокат Олега Деріпаске Саймон Мойс (Simon Moyse) заявив інтерв"юєрам The Wall Street Journal, що в його підопічного "є багатократна американська віза, яка діє".

Проте відразу дві людини в американських органах влади, які знайомі з цією справою, заявили виданню, що інформація Мойса не вірна, оскільки дія візи припинена. Разом із цим вони не виключили, що на руках у Деріпаске все ще залишається сам документ, тобто вклеєна в паспорт віза.

8 квітня Саймон Мойс відмовився ще раз сказати під запис, що у Деріпаске є віза, що діє, і відмовився від подальших коментарів із цього питання.

The Wall Street Journal відзначає, що проблеми з візою в Деріпаске з"явилися на фоні суперечностей, що посилювалися, між США і Росією відразу в декількох сферах. Крім того, відзначає видання, у Вашингтоні зростає заклопотаність тим, що російські заможні люди докладають інтенсивні лобістські зусилля для зміцнення свого впливу на Заході.

Власник "Русала" відкидає який-небудь зв"язок із криміналом і стверджує, що звинувачення на його адресу сфабриковані недобросовісними конкурентами США та Великобританії, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Дерипаске закрили в"їзд в США через зв"язки з організованою злочинністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі