субота, 22 червня 2024 00:27

Блекаути ширяться світом. У низці країн сталося знеструмлення

Блекаути ширяться світом. У низці країн сталося знеструмлення
gettyimages.com

У кінці робочого тижня "Укренерго" анонсувало збільшення тривалості відключень електроенергії. Та без світла цими днями були не лише українці. Напередодні у Польщі сталися локальні знеструмлення через негоду. А в останній робочий день тижня сталися масштабні відключення у низці країн Європи.

"Чорна п'ятниця"

21 червня 2024 року електроенергія зникла у Чорногорії, Хорватії, у Боснії та Герцеговині, а також Албанії. Місцеві ЗМі повідомляють, що температура повітря у цих країнах досягла 38 градусів за Цельсієм. Тому знеструмлення пов'язують зі спекою та, як наслідок, зростанням споживання електроенергії.

Видання "BIRN" повідомляє що світло зникло у столиці Боснії Сараєво, у столиці Чорногорії Подґоріці, а також Албанії (у тому числі, у столиці Тирані), у деяких населених пунктах Греції. Світла не було у частині міст Хорватії, зокрема на всьому хорватському побережжі Адріатики.

Перебої в мережі

Хорватська енергокомпанія HEP заявила про збої у мережі, які були зафіксовані одночасно у кількох країнах.

За неофіційними даними, "балканський блекаут" спричинило пошкодження сполучної лінії у Чорногорії. Албанський телеканал "Top Channel" з посиланням на свої джерела повідомив про поломку інтерконектора у Чорногорії. Тож світло почало зникати там, потім у Чорногорії, далі знеструмлення розповсюдилися на Боснію і Герцеговину, і аж тоді частково у Хорватію та Албанію.

"Проблема у портативній системі напругою 400 кіловат", - повідомили у Державній електроенергокомпанії Сербської Республіки телеканалу "N1" .

У Чорногорії дотримуються "кліматичної версії": міністр енергетики країни Саша Муйович нарікає на хвилю аномальної температури, котра "накрила" Балкани останніми днями.

"Через це раптово збільшилося споживання", - стверджує він.

Прес-секретарка Державної електророзподільної компанії Чорногорії Нада Павичевич розповіла про "порушення локального масштабу" у мережі, котрі й стали причиною знеструмлення, але наголосила - нині точна причина з'ясовується.

Гра "в темну"

Енергосистема країн, де зникло світло, досі залишається спільною як спадок від колишньої Югославії. Мережа є дуже вразливою, достатньо пошкодити один елемент. Увечері деякі ЗМІ повідомили про пожежу на лінії електропередачі у Чорногорії нібито через спеку. Однак спека бувала й гіршою, тому енергетики заявили про початок розслідування причин блекауту.

Постраждали не тільки Балкани. Перебої у мережі призвели до вимкнення світла у Новошахтинську Ростовської області та Пскові (РФ), Алмати (Казахстан).

Про тривалий блекаут попередила споживачів енергокомпанія Нігерії (Африка), щоправда через ремонт обладнання.

20 червня світло зникло у більш ніж 100 тисяч новозеландців у регіоні Нортленд через падіння електроопори. "Інвестуватимемо в енергоресурси", - заявив міністр ресурсів Нової Зеландії Шейн Джонс, маючи на увазі, що відповідний пункт є в коаліційній угоді, але виконується занадто повільно. За його словами, тепер уряд посилить увагу до енергобезпеки країни.

19 червня масове вимкнення електроенергії пережив Еквадор (Латинська Америка), Там без світла опинилися 18 мільйонів людей. Причина - збій у роботі лінії електропередачі, пояснив профільний міністр країни. До слова, президент Еквадору бив на сполох ще навесні 2024 року, бо енергосистема країни у поганому стані.

А у деяких регіонах закривають електростанції і люди змушені самотужки шукати джерела електроживлення.

Наслідки повернення у доелектричну еру

Майже всі відключення електроенергії пояснюють технічними причинами. Тож політичних наслідків у країнах, найімовірніше, не буде. Поки що. А от соціальні не забаряться.

Одне з курортних міст Хорватії стикнулося з хаосом на дорогах, бо завмерли світлофори, натомість завили сирени. Блекаут на Балканах стався опівдні, відразу після того, як представники влади кількох країн Східної Європи закликали громадян уникати спеки. Тож існує ризик зростання кількості постраждалих від теплових ударів та інших наслідків високих температур. Можливі перебої з енергопостачанням у медичних закладах. В Україні міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко звернув увагу на те, через відсутність електрики може зашкодити роботі водогону та каналізації, тому зростає ризик спалаху інфекційних хвороб. Як от ботулізму та холери.

Якщо вимкнення світла у світі стануть періодичними як в Україні, то за такі негеразди вхопляться окремі політичні сили і піднімуть свої рейтинги. До слова, нині тривають консультації навколо кандидатури Урсули фон дер Ляєн на посаду президентки Єврокомісії, від якої "зелені" ЄС вимагають суворого дотримання "зеленого курсу", зокрема, в енергетиці. Критики "зеленого курсу", у свою чергу, можуть посилатися на цей блекаут на Балканах та на його вірогідні наслідки.

Ці події можна вважати ситуативними або спричиненими глобальним потеплінням. Але треба зважати, що вони надають цінну інформацію про те, як екстрені служби та влада країн реагують на раптову енергокризу, чи витримує інфраструктура тощо. Іншими словами, держави проходять тест на стійкість, у тому числі, енергетичну.

Зараз ви читаєте новину «Блекаути ширяться світом. У низці країн сталося знеструмлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі