четвер, 06 квітня 2023 15:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Акціонери АвтоКрАЗу звернулись до G7 з приводу націоналізації підприємства

Акціонери АвтоКрАЗу звернулись до G7 з приводу націоналізації підприємства
Акціонери приватного акціонерного товариства АвтоКрАЗ звернулися з відкритим листом до послів країн Великої сімки. Фото: Кременчуг online

Акціонери приватного акціонерного товариства АвтоКрАЗ звернулися з відкритим листом до послів країн Великої сімки з метою привернення уваги до факту незаконного відчуження (фактичної експропріації) їх підприємства на користь держави.

Аналогічні листи були також направлені міністрам фінансів країн Великої сімки, президентці Європейської комісії пані Урсулі фон дер Ляєн, директорці-розпорядниці Міжнародного валютного фонду (МВФ) пані Крісталіні Георгієвій, президентці Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) пані Оділь Рено-Бассо та віцепрезидентові Європейської комісії і комісару Європейського Союзу (ЄС) з питань торгівлі пану Валдісу Домбровскісу, передають "Українські новини".

У листі зокрема зазначається, що Акціонери ПрАТ АвтоКрАЗ не розуміють, на якій підставі та, головне, з якою метою забрали (експропріювали) їхню власність і чим керувався уряд при прийнятті такого неефективного та некомпетентного рішення. Адже для того, щоб завод працював на користь держави, не потрібно відбирати акції.

"Адже для того, щоб завод працював на користь держави, не потрібно відбирати акції. Все, що потрібно - це розмістити державні замовлення на необхідну продукцію, забезпечити необхідне фінансування при відповідних гарантіях та дати можливість працювати фахівцям ПрАТ "АвтоКрАЗ" – людям, які не будуть експериментувати з виробництвом у такий важкий для країни час, а добре знають свою справу і докладуть усіх зусиль задля перемоги", – зазначається у зверненні.

Автори листа наголошують, що вирішення цього питання в правовому полі можливе лише завдяки великому публічному резонансу та залученню широкого кола учасників усіх рівнів і просять зробити все можливе аби єдиний національний виробник автомобілів спеціального та військового призначення продовжив свою роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потопили "Москву" і не тільки": новинки, які почав випускати Укроборонпром під час війни

"Продукція ПрАТ АвтоКрАЗ є невід'ємною частиною військової міці нашої країни: зокрема, на шасі КрАЗ функціонує єдиний ракетний вітчизняний комплекс "Нептун", завдяки якому вдалося знищити флагман Чорноморського флоту ВМФ Росії "Москва", та українська колісна самохідна гаубиця "Богдана", за допомогою якої вдалося повернути острів Зміїний, що неодноразово було підкреслено українськими військовими", – нагадують автори звернення.

Вони також звертають увагу, що протягом багаторічної історії завод здійснював поставки продукції для потреб Міністерства оборони України,а останнє замовлення було передане в січні 2022 року.

"Але в подальшому нових оборонних замовлень та фінансування цих замовлень підприємство так і не отримало.

Більш того, до 24 лютого 2022 року в замовленнях, які міг би виконувати ПрАТ "АвтоКрАЗ", уряд надавав перевагу виробнику країни – посібнику агресора ВАТ "Мінський автомобільний завод", який взагалі не є виробником автотехніки в розумінні військових, та автомобілям інших виробників, зокрема Tatra, які очевидно набагато дорожчі за продукцію КрАЗу, продаються в іноземній, а не український валюті та в багатьох випадках не підходять для задоволення потреб військових як це сталося з ракетним комплексом "Нептун".

Відсутність державного замовлення та його фінансування й неможливість виконувати роботу для іноземних партнерів у цей надважкий для України період поставили ПрАТ "АвтоКрАЗ" в тяжке фінансове становище", – йдеться у листі.

Акціонери АвтоКрАЗу налякані, що призначення від імені держави, які вони вважають некомпетентними та непрофесійними, призведуть до знищення підприємства. І що під виглядом "вилучення майна в умовах правового режиму воєнного часу" у власників АвтоКрАЗу фактично віднімають (експропріюють) їх власність без будь-яких пояснень.

"Після більш ніж трьох місяців з моменту експропріації майна законних власників підприємство не працює, не отримало жодного замовлення та коштів на їх виконання. Наразі невідома подальша доля їх власності та майна, а також самого підприємства, проте вже з'ясувалося, що новопризначене керівництво наносить шкоду підприємству та акціонерам, розпродаючи за збитковою ціною залишки виробленої до експропріації / націоналізації продукції", – підкреслюється у зверненні.

За останні кілька років Україна прогресувала у виробництві власного озброєння. Її аналогами цікавляться і в інших країнах світу.

Після 24 лютого захисники використовують для боротьби з російськими окупантами усі можливі види зброї. Зокрема, вагомий внесок у майбутню премогу вносять і вітзизняні зразки.

Заводи виготовляють нову зброю, а також модернізують вживану техніку. У рамках державного оборонного замовлення майже 60% сучасного українського озброєння створюють приватні підприємства.

На початку повномасштабного вторгнення Росії ЗСУ майже не мали в розпорядженні сучасних Himars, Javelin, NLAW, Bayraktar. Однак українські "Стугни", "Нептуни", "Вільхи", "Буревії" та інші добряче дали "по зубах" загарбникам.

Gazeta.ua підготувала ТОП-5 зброї українського виробництва, яка допомагає військовим захищати державу від російських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Акціонери АвтоКрАЗу звернулись до G7 з приводу націоналізації підприємства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі