четвер, 06 липня 2023 15:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Я поріжу якщо що" – Шарій монтував для Росії відео з українськими військовополоненими

"Я поріжу якщо що" – Шарій монтував для Росії відео з українськими військовополоненими
Анатолій Шарій перебуває у розшуку. Фото:detector.media

Прокремлівський блогер Анатолій Шарій допомагав російській ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених.

Про це повідомила Служба безпеки України, опублікувала запис розмови.

Шарій виконував за завданням російських спецслужб, заявила СБУ.

Повідомляють, що блогер особисто підказував ФСБ як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього "невигідні" для РФ моменти.

"Я хотів би, щоб вони обов'язково сказали, що все нормально, ми живі. Я поріжу (відео. – Gazeta.ua) якщо що", – чути на записі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тамада російської пропаганди. Розповіли про телеведучого каналу "Наш"

"Змонтовані" сюжети РФ потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені", – пише СБУ.

За даними слідства, Шарій співпрацював кадровим співробітником п'ятої служби ФСБ Косенком М.Ю.

Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник у тимчасово окупованому Севастополі.

Ним виявився ексочільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру у державній зраді.

Задокументовано, що саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових Збройних сил України. Після "монтажу" файлів їх "погодили" з представником російської спецслужби.

"Потім Шарій "доповнив" деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації", – пише спецслужба.

"Сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що, незважаючи на монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських захисників, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних", – розповіла СБУ.

СБУ повідомила Шарію про підозру за кримінальною статтею – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб.

Обидва фігуранти переховуються від правосуддя. Їм загрожує довічне ув'язнення.

Анатолія Шарія підозрюють у державній зраді і розпалюванні національної, расової чи релігійної ворожнечі й ненависті. Його оголосили в розшук.

За повідомленням "Слідство.Інфо", Шарій володіє віллою вартістю близько €1 млн у містечку Рода-де-Бара в Іспанії. Торік в Україні заборонили партію Шарія.

Зараз ви читаєте новину «"Я поріжу якщо що" – Шарій монтував для Росії відео з українськими військовополоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі