понеділок, 31 травня 2021 14:15

"Український письменник — дерево, яке виросло не там і не так ": сім цитат Михайла Слабошпицького

"Український письменник — дерево, яке виросло не там і не так ": сім цитат Михайла Слабошпицького
30 травня помер український письменник, літературознавець та громадський діяч Михайло Слабошпицький. Йому було 74 роки. ФОТО: Facebook

Учора, 30 травня, на 75 році помер український письменник, літературознавець, громадський діяч, член Національної спілки письменників України Михайло Слабошпицький.

Він автор понад двох десятків книжок для дітей та юнацтва, прози, публіцистики й літературної критики. Серед найпопулярніших - "Поет із пекла (Тодось Осьмачка)", "Никифор Дровняк із Криниці", "З голосу нашої Кліо", "Українські меценати", "Українець, який відмовився бути бідним" про Петра Яцика, "Пейзаж для Помаранчевої революції", "25 поетів української діаспори", а також дитячі - "Славко й Жарко", "Хлопчик Валь", "Озеро Олдан", "Папуга з осінньої гілки"; повістей "Гілка ялівцю з Сааремаа", "Душі на вітрах". Його роман "Марія Башкирцева" виходив у перекладах на французьку та російську мови.

Gazeta.ua зібрала найкращі цитати письменника.

Українські письменники в особливій ситуації, що ти маєш більше відповідальності, ніж твої колеги з Франції, Англії… Український письменник — дерево, яке виросло не там і не так. Український письменник мусить бути революціонером, будитилем, просвітителем, навчитилем, моральним авторитетом і поряд зі священником в тому суспільстві стояти, а потім бути, може, письменником. Коли така квола держава і ми всі відчуваємо, що вона не дуже українська держава наша, знову українському письменнику доводиться бути останньою чергою письменником, бо він повинен очолювати демонстрації, протести… Мріється, що нарешті український письменник нарешті стане просто письменником.

Смію вважати себе професіоналом, але не вмію вже написати теплих і людяних історій, дитячих книжок, адже діти вже дорослі і немає тих допитливих очей поруч.

Видання книг – наслідок діяльності ентузіастів. Держава все зробила, щоб знищити українську книгу. Так само з іншими галузями культури.

Я не сповідую фанатизму, що література творить людину, знаю, що книга – це міна уповільненої дії і вона сидить в душі і колись може спрацювати і вплинути.

Для написання великих книжок треба бути щасливою людиною. А мені пощастило знати стількох людей: Миколу Бажана, Павла Загребельного, Петра Яцика, Григора Тютюнника, Євгена Гуцала... І з дитячих літ я був інфікований книгою.

В тренді деінтелектуальність, а інтелектуалів треба в зоопарку показувати.

Як мотивувати до читання айфонне покоління? Це світова проблема. Але якщо вдома є книги, дитина читатиме. Новини можна читати в інтернеті, а от книгу треба тримати в руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер головний диригент Львівської опери

Михайло Слабошпицький - член Національної спілки письменників України, лауреат національної премії імені Тараса Шевченка (2005), за роман-біографію "Поет із пекла". Серед його робіт – документальна, публіцистична та біографічна проза, а також численні твори для дітей. Його син Мирослав є відомим українським кінорежисером, дочка Іванна – журналісткою.

Зараз ви читаєте новину «"Український письменник — дерево, яке виросло не там і не так ": сім цитат Михайла Слабошпицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі