неділя, 04 жовтня 2020 10:37

Померла співзасновниця Гельсінської спілки

Померла співзасновниця Гельсінської спілки
Померла Раїса Руденко. Фото: Україна молода.

Померла українська журналістка і правозахисниця, одна із засновниць Української Гельсінської групи Раїса Руденко.

"Відійшла у вічність Раїса Руденко – українська журналістка, правозахисниця, дисидентка. Раїса Опанасівна була дружиною Миколи Руденка – Героя України, відомого українського письменника, прозаїка, філософа, космолога, економіста, автора понад 40 виданих книг, учасника Другої світової війни, колишнього дисидента, багаторічного політичного в'язня радянських тюрем і концтаборів, борця за права людини, громадського діяча", - повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Жінці був 81 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Починайте з великих мрій" – що залишив світові у спадок українець Богдан Гаврилишин

Раїса Руденко народилася 20 листопада 1939-го в селі Петрівка Синельниківського району Дніпропетровської області.

Закінчила заочне відділення бібліотечного факультету Київського інституту культури. Якийсь час працювала секретарем директора і заввідділом кадрів в санаторії в селищі Конча-Озерна під Києвом. Там познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Миколою Руденком. Він звернувся до неї з проханням передрукувати рукопис його нового твору – повісті-феєрії "Народжений блискавкою".

У 1976-му Микола Руденко оголосив про створення Української Гельсінкської групи, а Раїса Руденко неофіційно була секретарем правозахисного об'єднання. Руденків репресували – подружжя заарештували і відправили у табори. У 1987-му під тиском міжнародної громадськості Миколі і Раїсі Руденкам дозволили виїзд за кордон. Вони повернулися в Україну в 1990 році.

Після смерті Миколи Руденка в 2004, його дружина впорядкувала архів робіт письменника, а в 2019-му передала Національній бібліотеці імені Вернадського.

У Львові попрощались із 89-річним учасником бойових дій УПА, членом Львівського Крайового Братства ветеранів національно-визвольної боротьби Василем Романівим.

Зараз ви читаєте новину «Померла співзасновниця Гельсінської спілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі