неділя, 02 вересня 2018 02:23

Помер український дисидент та політв'язень

Помер український дисидент та політв'язень
Український дисидент Юрій Бадзьо помер у Києві.

У Києві помер Юрій Бадзьо – український літературознавець, публіцист, громадсько-політичний діяч, учасник національно-демократичного руху в Україні від початку 1960-х років, колишній політв'язень.

Йому було 82 роки. Про це "Історичній правді" повідомив колишній політв'язень радянських концтаборів, історик дисидентського руху Василь Овсієнко.

Юрій Бадзьо народився 25 квітня 1936 року в селі Копинівці, Мукачівського району Закарпатської області. Закінчив філологічний факультет Ужгородського державного університету.

За участь у шевченківських вечорах та акції протесту проти політичних арештів під час прем'єри фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" у серпні 1965-го його звільнили з роботи.

Також Бадзя виключили з КПРС, звільнили з Інституту літератури, поступово позбавили можливості працювати не лише за фахом, але й в інтелектуальній сфері взагалі, адміністративно переслідували. Останні 5 років перед арештом науковець працював вантажником у хлібній крамниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер чоловік, який написав Акт незалежності, а в державі навіть траур не оголосили

Написав працю "Право жити" про колоніальне становище України, рукопис якої (1400 сторінок) був викрадений. За звинуваченням в антирадянській пропаганді Юрія Бадзя засудили 12 грудня 1979 року на 7 років ув'язнення, яке відбував у таборі у Мордовії. Там Бадзьо брав участь у політичному страйку під час Московської олімпіади, тримав голодівки протесту, писав заяви до вищих державних інстанцій з критикою влади. У липні 1980 році на Заході опублікували протест Бадзя проти введення радянських військ в Афганістан.

Відмовився писати клопотання про звільнення. Вийшов на волю лише 9 грудня 1988 року.

Юрій Бадзьо написав багато публіцистичних статей, звернень, заяв про українських письменників, українську літературу, перекладів з німецької мови в періодичних виданнях.

Герой України, український дисидент і радянський політв'язень Левко Лук'яненко помер 7 липня, не доживши 2 місяці до свого 90-річчя 24 серпня. Його дружина розповіла, що чоловік давно мав проблеми зі здоров'ям. Перехворів на лейкоз. Пізніше мав проблеми із тромбами та лейкоцитами. У "Феофанії" його лікували від наслідків інсульту.

Зараз ви читаєте новину «Помер український дисидент та політв'язень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі