вівторок, 19 вересня 2017 13:09

Помер чоловік, який врятував світ від ядерної війни

Автор: Вікіпедія
  Станіслав Петров став лауреатом Дрезденської премії за запобігання збройним конфліктам.
Станіслав Петров став лауреатом Дрезденської премії за запобігання збройним конфліктам.

Станіслав Петров, радянський офіцер, який запобіг ядерній трагедії у пік Холодної війни, помер у підмосковському Фрязіно. Йому було 77 років.

Про це повідомляє BBC.

Чоловік помер цьогоріч у травні. Але про його смерть стало відомо лише після того, як німецький друг покійного Карл Шумахер подзвонив Петрову, щоб привітати його з днем народження.

Станіслав Петров виконував службові обов'язки, коли 26 вересня 1983 року супутникова система безпеки сповістила про запуск балістичних ракет з боку США. Петров мав підстави передати цю інформацію вищому командуванню для виклику ракетного удару в бік США. Однак прийняв рішення не повідомляти про це нікому. Вважав сповіщення хибним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер оперний співак Зураб Соткілава

"Я мав дотягнутися до телефону, зв'язатись через пряму лінію з вищим командуванням. Але я не міг рухатися. Мені здавалося, що я сиджу на розпеченій сковороді", - казав Петров про ті події.

Згодом під час розслідування з'ясували, що супутник помилився: за запуск американської ракети сприйняв світло сонячних променів, що відбивалося від хмар.

Після відставки Станіслав Петров жив і працював у підмосковському Фрязіно. 2006-го у штаб-квартирі ООН отримав кришталеву статуетку з написом "Людині, яка запобігла ядерній війні". За 6 років став лауреатом Дрезденської премії. Її присуджують за запобігання збройним конфліктам.

Ветеранку ОУН-УПА 91-річну Дарію Полюгу поховали 13-го вересня на Личаківському кладовищі на полі №52 у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Помер чоловік, який врятував світ від ядерної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі