понеділок, 16 серпня 2021 12:12

"Перше оповідання написав у вісім років" - як Всеволод Нестайко став класиком дитячої літератури

"Перше оповідання написав у вісім років" - як Всеволод Нестайко став класиком дитячої літератури
Помер письменник Всеволод Нестайко у 2014 році. Фото: wikimedia

Сім років тому помер класик сучасної української дитячої літератури Всеволод Нестайко. Йому було 84 роки. Поховали в Києві на Байковому кладовищі.
Письменник мав надзвичайне почуття гумору. Завдяки цьому трилогія "Тореадори з Васюківки" запам'яталася чи не найбільше зі шкільної програми.

Всеволод Нестайко народився в Бердичеві на Житомирщині. Мати була вчителькою. Батько Зіновій Нестайко в молодості був січовим стрільцем, вояком Української Галицької армії. Радянська пропаганда змусила переїхати із Західної України до УСРР. 1933 року його заарештували за звинуваченнями у шпигунстві. Згадали й службу в Австрійській армії в часи Першої світової війни, духовну семінарію, знання п'яти іноземних мов.

Більше Всеволод Нестайко батька не бачив. Запам'ятав лише смак цукерок, які той дав синові, коли по нього прийшли. Тоді родина рятувалася від голоду й переїхала до родичів у Київ.

"А коли я став по-справжньому дорослим, страшенно захотілося повернутися в дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати. Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я і зробив. І, пам'ятаючи своє невеселе дитинство, намагався писати якомога веселіше", - такі роздуми написав письменник у вісім років у своєму першому творі "Ноги в мисливця були волосаті, як у всіх чоловіків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Редактора газети розстріляли дорогою на роботу

Після школи вступив на слов'янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка. Закінчив навчання 1952 року. За два роки до того почав працювати літредактором-коректором у дитячому журналі "Барвінок". Там почав друкуватися з іншими письменниками.

2004-го Всеволод Нестайко разом із поетом і редактором Іваном Малковичем опрацювали й опублікували нову авторську редакцію книжки "Тореадори з Васюківки". Твір позбавили деяких неминучих ідеологічних нашарувань минулої доби, деталей, незрозумілих сучасному й майбутньому читачеві. З'явилися і нові епізоди. Вів програму на Національному радіо України "Радіобайка Всеволода Нестайка".

Зараз ви читаєте новину «"Перше оповідання написав у вісім років" - як Всеволод Нестайко став класиком дитячої літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі