пʼятниця, 20 грудня 2019 10:56

"Міфу" 45: день народження Героя України Василя Сліпака

"Міфу" 45: день народження Героя України Василя Сліпака
20 грудня Василій Сліпак мав відзначити свій 45-й день народження. Фото: uatv.ua

Оперний співак, перший офіційно визнаний доброволець, Герой України Василь Сліпак, позивний "Міф", 20 грудня мав би відсвяткувати 45 день народження. Він загинув від кулі снайпера на Донбасі 29 червня 2016 року.

Народився Василь у Львові. Говорити почав пізно. А коли заговорив – заспівав. У 6 років Василь Сліпак виліз на стіл під час сільського весілля і виконав пісню тріо Мареничів "Тиша навкруги". У 9 років його старший брат Орест відвів Василя до хорової капели "Дударик".

Спочатку Василь виконував партії для контртенора – найвищого діапазону чоловічого голосу, пізніше перейшов на партії для баса йбаритона. Контратенором в Києві у 1995-му Василь Сліпак заспівав фрагмент із "Весілля Фігаро" Моцарта.

У роки навчання під час однієї з репетицій Сліпак імітував Монсеррат Кабальє та Фредді Мерк'юрі. Це всім дуже сподобалося, і відтоді при кожній нагоді його просили заспівати ще раз.

Під час опери "Аїда" у Ліоні (Франція) у травні 2014 року Василь Сліпак вийшов на сцену, загорнутий у прапор України, пише 5.ua

Останні в житті концерти співак дав 25-27 травня 2016 року у храмі Святої Трійці в Франції, місті Ліон.

Найулюбленішою арією Василя була партія Мефістофеля в опері Шарля Гуно "Фауст". Саме звідси з'явився і позивний "Міф", з яким Василь Сліпак воював на передовій. Він обрав собі позивний "Мефістофель", який задля зручності скоротив до "Міф".

Улюбленою піснею Василя Сліпака була українська народна "Місяць на небі, зі-роньки сяють".

Під час Революції Гідності мав контракт у французькій опері, тому не вилетів до Києва. Проте активно підтримував Паризький Євромайдан, постійно відправляв на Майдан у Київ гуманітарну допомогу, збирав гроші, влаштовував благодійні концерти.

Перший, як він сам зазначав, волонтерський успіх – "Форд" – був куплений для "Правого сектора" на кошти від однієї з паризьких маніфестацій.

Коли на Донбасі почалася війна, створив благодійну організацію "Fraternité Ukrainienne/Українське братство".

Тричі був на фронті. Уперше поїхав у травні 2015 року. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку у складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Був поранений. Удруге поїхав у вересні 2015 року у Водяне, на лінію зіткнення – у жовтні повернувся до Парижа.

Перебуваючи на передовій, перекладав французькою мовою сценарій українського фільму "Ми воїни".

У червні 2016-го втретє поїхав на Донбас. Планував залишитися там на пів року. 29 червня 2016-го загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

Василь Сліпак став першим добровольцем, якого визнала офіційна влада. Його смерть послужила поштовхом для змін в Україні: після загибелі Сліпака в Україні було прийнято нове законодавство, що стосувалося добровольців: їх прирівняли до воїнів Збройних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція продала частину своїх земель американцям

Після загибелі сліпака в його честь у Києві та Заході країни назвали вулиці та сквери.

У Києві на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік було створено Культурно-мистецький сквер імені Василя Сліпака, тепер це місце культурно-мистецького відпочинку киян і гостей столиці, де свої кращі твори презентують українські музиканти.

Крім того, іменем Василя Сліпака названо вулицю у Тернополі, сквер у Львові, Калуші, Кам'янці-Подільському.
8 лютого 2018 року в Україні презентували документальний фільм про Василя Сліпака "Міф". Робота над стрічкою тривала 17 місяців. Музику для фільму написали одні з кращих композиторів сучасності. Серед них Євген Гальперін, який писав музику для Люка Бессона, Роман Григорів, Ілля Разумейко (формація NOVA OPERA) та Едуард "Діля" Приступа.

15-20 грудня 2019 року у Львові триватиме Конкурс молодих вокалістів імені ВАСИЛЯ СЛІПАКА.

Зараз ви читаєте новину «"Міфу" 45: день народження Героя України Василя Сліпака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі