пʼятниця, 04 травня 2018 20:08

Боєць УПА Іван Тупайло 25 років був у засланні

3 травня справили дев'ятини за вояком УПА Іваном Тупайлом. Помер на 89-му році життя.

"Він хворів, майже не ходив, але мав ясний розум. За кілька місяців до смерті напам'ять декламував Декалог ОУН. Коли ми прийшли, попросив сина принести його піджак бійця УПА, дорожив ним. У тому піджаку його й поховали", - каже журналістка Ірина Зенц, 34 роки.

Автор: Район. Рожище
  Іван Тупайло був зв'язковим, а пізніше вояком УПА під псевдо "Роман"
Іван Тупайло був зв'язковим, а пізніше вояком УПА під псевдо "Роман"

Іван Тупайло народився в селі Бережка Любомильського району Волинської області. 11-річним разом із сім'єю був виселений у колонію Глинище (тепер - село Ужова). Вступив до молодіжної структури ОУН "Юнаки". З 15-ти років працював у місцевому магазині. Став зв'язковим ОУН-УПА та отримав псевдо "Роман". Передавав розвідувальну інформацію керівникам районного проводу. Через магазин купляв необхідні для повстанців товари: сіль, сірники, гас та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Впав у кому за день до змагань - справили дев'ятини за 16-річним спортсменом

18 липня 1945 року голова сусіднього села Петро Ткачук увірвався до будинку Тупайла, коли той читав політичні брошури. Сусідською підводою Ткачук доставив юнака в НКВС міста Рожище. Тупайло витримав тортури і зміг втекти. Майже чотири роки провів у підпіллі в групі "Залізняка". Повернувся додому, щоб відлікувати обморожені ноги. Був схоплений під час облави 25 березня 1949 року.

Автор: Район. Рожище
  Іван Тупайло був засуджений до 25-ти років ув’язнення і 5-ти — позбавлення прав
Іван Тупайло був засуджений до 25-ти років ув’язнення і 5-ти — позбавлення прав

"Першим з ним мав розмову начальник МДБ району, майор Лев Брюхань. Простягнув автомат і запропонував "искупить вину", воюючи проти своїх. Іван Семенович відповів: "Ви присягу приймали?, - той кивнув. - І я приймав", - розповідає краєзнавець Микола Вавренчук. - Ця історія дала назву моїй першій книзі про упівців Рожищенського району "Вірні присязі".

Іван Тупайло був засуджений до 25-ти років ув'язнення і 5-ти — позбавлення прав. Згодом заарештовали і засудили його брата Володимира.

Після повернення із заслання Іван Семенович оселився у селищі Колки Маневицького району на Волині, пізніше переїхав до міста Рожище. Працював будівельником.

"Після того, як відсидів, розповів, як його манкурт із села Башова з підкинутими листівками здав енкаведистам. А потім ще сказав: "Я завше чув, про що ви говорили на вечорницях. У хаті, під підлогою, була моя криївка", – і голосно засміявся. Він не був багатослівний. Життя навчило його виважувати кожне слово", - розповів товариш, письменник Йосип Струцюк, 83 роки. Присвятив упівцю свого вірша "На Святвечір".

Автор: Район. Рожище
  Івана Тупайла поховали на кладовищі села Рожище поруч з дружиною
Івана Тупайла поховали на кладовищі села Рожище поруч з дружиною

Івана Тупайла поховали на кладовищі в Рожищі поруч з дружиною. Вона померла 7 років тому. У чоловіка залишились син і донька. Другий син помер, ще один — зник безвісти.

На Волині поховали ветерана ОУН-УПА Ганну Матвійчук. Їй було 88 років.

Зараз ви читаєте новину «Боєць УПА Іван Тупайло 25 років був у засланні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі