вівторок, 06 лютого 2018 16:25

Рік утвердження державної мови сприятиме видавництву українських книжок

Рік утвердження державної мови сприятиме видавництву українських книжок
Художник Леонід Андрієвський підписав звернення до Петра Порошенка з проханням проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови Фото: museumshevchenko.org.ua

Український художник і видавець Леонід Андрієвський підтримав ініціативу оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. Вважає, що це сприятиме видавництву української літератури.

"Мені іноді боляче йти Хрещатиком. Усюди вивіски, афіші, реклама - написані чужою мовою. На що перетворився Київ. Ті, хто нав'язує нам комплекс меншовартості, роблять це спеціально, цілеспрямовано, щоб нищити нашу спадщину. А мова – це джерело національної ідентичності. Це подарунок нам від наших попередніх поколінь, які мріяли і боролися за незалежну державу. Немає сумнівів, що нам потрібно берегти і підтримати державну мову. Як варіант - Рік утвердження державної мови. Вона у нас одна - українська. Потрібно запланувати заходи для популяризації і фінансової підтримки українських видань. Подібно до державної програми "Українська книга". Саме завдяки цій програмі українські видавництва мали єдину фінансову підтримку. У світ вийшло близько сотні видань, які продавалися за доступними цінами. Нині це важливо", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Леонід Андрієвський.

Леонід Андрієвський тривалий час читав лекції студентам. Вважає, що до справи виховання молоді треба підходити більш ніж відповідально - не лише розказувати, а й доводити своїм прикладом.

"Я завжди викладав тільки державною мовою. На перервах розмовляв теж лише українською. Ніколи не переходжу на російську. У Києво-Печерській лаврі був російськомовний архімандрит. Коли ми спілкувалися, він перейшов зі мною на українську. Я йому нічого не нав'язував. Просто йому імпонувало моє трактування мовних питань", - каже Андрієвський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не можемо подолати русифікацію через байдужість керівників держави" - мовознавець

26 січня звернення до президента Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови підписали 74 провідні українські правозахисники, науковці, письменники, митці та видавці. Серед них Степан Хмара, Герой України, голова Всеукраїнського комітету захисту прав політв'язнів, кавалер ордену Свободи; Левко Лук'яненко, Герой України, правозахисник, письменник, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка; Віра Агеєва, літературознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка; Іван Марчук, живописець, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, кавалер ордену Свободи; Лариса Масенко, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор філологічних наук; Володимир Шаповал, правознавець, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, член-кореспондент НАН України та інші видатні діячі країни.

10 листопада 2017 року своє звернення уклали 178 народних депутатів України. 16 листопада його підтримав Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради. 6 грудня свій лист із підтримкою ініціативи до Адміністрації президента направили 36 громадських діячів, вчених та діячів культури. Через десять днів своїм зверненням долучилась ініціативна група "Першого грудня", а 20 грудня Світовий конгрес українців.

Зараз ви читаєте новину «Рік утвердження державної мови сприятиме видавництву українських книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі