середа, 17 жовтня 2012 11:07

Другою державною варто зробити англійську

Автор: малюнок Дмитра Скаженика
 

Скільки мов знаєш - стільки разів ти людина. Та в випадку з російською є свої особливості.

І чим вона так не догодила, запитаєте. В цивілізованому світі мова – це чинник, що допомагає розвивати особистий і національний успіх. А в пострадянському просторі – все навпаки. Чинник російської мови запускається в суміжні з РФ країни, аби прискорити їхній занепад і поставити на коліна, зробивши залежними від Кремля.

Російська мова несе в собі неабияку небезпеку, адже нею вільно спілкується близько 40% населення України і майже всі її добре розуміють. Впровадиш її як другу державну – у частини населення, яке й так страждає пострадянським синдромом, взагалі зітруться межі між Україною і Росією. А отже, в багатьох, хто не буде бачити цієї відмінності, рано чи пізно виникне бажання "об'єднати" дві держави в новий "союз братніх народів".

Чинник російської мови запускається в суміжні з РФ країни, аби прискорити їхній занепад і поставити на коліна, зробивши залежними від Кремля.

Крім того, російська мова є загрозою для української економіки, національного виробника. Відомо, наприклад, що в Україні нема студій, які дублюють іноземні фільми російською. Натомість у нас багато в прокаті американських, німецьких, французьких фільмів саме ДУБЛЬОВАНИХ російською. Де було придбано дубляж? Звісно, в Росії. Отже не лише наш виробник нічого не заробив, та ще й наші гроші з якогось дива поїхали в Росію. А як приймуть російську другою державною – сюди хлине потік не тільки російськомовної, а й РОСІЙСЬКОЇ преси, книг, фільмів і т.д. Від цього постраждає національний виробник. Бо більшості російськомовних громадян байдуже, де було надруковано книгу, яку він хоче придбати, а хоче він придбати книгу російською мовою. Їх, у більшості, завозяться з РФ.

Англійською говорять не лише громадяни таких заможних країн як Великобританія, США, Канада, Австралія, але й ті люди, які працюють в європейських і світових компаніях. Зробити англійську другою державною – це спонукати людей розвиватися і прагнути успіху.

Крім того, введення російської як другої державної призведе до закриття україномовних закладів, ліквідує цілу низку інституцій на сході і переведе частину освіти на російську мову викладання. Громадяни з південно-східних областей втратять стимулу вчити українську мову. А значить її почнуть забувати, русифікація Сходу і Півдня буде більшою, ніж за радянських часів. А це може призвести в свою чергу до загроз територіальній цілісності та національному у суверенітету.

Якщо вже і робити другу державну, то цей статус треба надати англійській мові. А чому ні? Це мова міжнародного спілкування, яка є однією з трьох найпоширеніших в Світі. Англійською говорять не лише громадяни таких заможних країн як Великобританія, США, Канада, Австралія, але й ті люди, які працюють в європейських і світових компаніях. Зробити англійську другою державною – це спонукати людей розвиватися і прагнути успіху.

Спонуки знати більше мов потрібні , але це мають бути мови, на яких спілкуються громадяни успішних країн. І країн, що не зазіхають своїми мовами замістити твою рідну.

Як засвідчило Євро-2012, іноземним гостям у нас було не зручно через те, що майже не було вказівників англійською. Хочемо виглядати цивілізованою країною, швидше вступити до ЄС, будь ласка – вчіть англійську! Он, Грузія навчає своїх держслужбовців, туристичний персонал, працівників інших сфер англійської, а назви вулиць в грузинських містах дублюються англійською. Грузія зараз набагато далі просунулась у відносинах з ЄС, ніж Україна.

Тому, поза сумнівом, стимули знати більше іноземних мов потрібні навіть у вигляді других чи третіх офіційних, державних чи регіональних мов. Але це мають бути мови, на яких спілкуються громадяни успішних країн, і країн, що не претендують своїми мовами замістити твою рідну.

Зараз ви читаєте новину «Другою державною варто зробити англійську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі