четвер, 14 січня 2016 07:47

8 років тому москвич заснував кримськотатарську Вікіпедію

Кримськотатарська Вікіпедія відзначила чергову річницю створення. 12 січня 2008 року вважають її офіційним Днем народження.

 

Про це повідомляє сторінка "Українська вікіпедія" в соцмережі Facebook.

"Ініціатором створення проекту став житель Москви Олександр Горяїнов, який етнічно не є кримським татарином, проте досить добре володіє кримськотатарською мовою. Статті розділу вирішили передавати за допомогою латинського алфавіту, затвердженого на II Курултаї кримськотатарського народу, і вже наступного дня новостворений сегмент Вікіпедії містив понад 500 матеріалів. У цілому ж, за 8 років існування сегмента кримськотатарською мовою створили близько 4500 статей. Відновлення традицій, звичок, історичних спогадів і, перш за все, розповсюдження рідної для кримських татар мови - ось ті аспекти, які мають стати наріжним каменем співпраці кримських татар та українців на гуманітарній ниві. І саме Вікіпедія може стати інструментом, який дозволить втілити в життя ініціативи з популяризації кримськотатарської мови серед молоді і закласти фундамент для створення серйозного інформаційного поля кримськотатарською мовою", - розповідають у профілі.

 

Цього ж місяця день народження святкує й український розділ відкритої енциклопедії. Він на 4 роки старший за свого кримськотатарського брата і на 3 молодший від першої - англомовної - версії.

Зараз ви читаєте новину «8 років тому москвич заснував кримськотатарську Вікіпедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі