вівторок, 27 грудня 2005 16:15

Зварювальник з євросертифікатом


Місяць тому Київський молодіжний центр праці відправив 16 чоловіків до канадської провінції Саскачеван, де бракує фахівців-зварників. Днями до Канади набирають ще 20 спеціалістів.

— Однією з умов роботи є отримання в Україні євросертифікату зварника. Цей документ засвідчує, що робітник пройшов курс навчання при інституті Патона. Двотижнева підготовка коштує $350, — розповідає консультант центру праці Максим Фоменко, 23 роки. — Через 3 роки проживання в країні Канада готова надати українцям громадянство".

Кореспондент "ГПУ" зустрівся з українцем, який отримав євросертифікат зварника. Житомирянин Ігор Саютін, 30 років, нині оформлює паспорт і чекає поїздки за кордон.

Двотижнева підготовка коштує 350 доларів

— Я склав іспит зварника з першого разу, бо маю десятирічний досвід роботи за спеціальністю. Якість швів по металу оцінювала комісія на рентген-обладнанні, — каже Ігор.

Їздити на заробітки за кордон Ігор почав після армії. В середині 90-х вирушив до Москви. Потім були "вояжі" в країни дальнього зарубіжжя. Працював водієм, муляром, штукатуром, збирачем полуниць у Східній Європі, валив ліс у горах Португалії. Там вивчив португальську, іспанську, чеську й трохи польську.

— З останньої поїздки до Іспанії привіз $6 тис., — згадує хлопець. — Та в Україні так швидко все дорожчає, що "збити" капітал на хату чи  власний бізнес неможливо. За два нелегальні роки за кордоном удалося заробити $10 тис.

Українців за кордоном цінують. Один наш хлопець працює як двоє місцевих. Тому тамтешні хазяї залюбки наймають нелегалів, хоча і ризикують заплатити за "незаконника" штраф $70 тис. В Іспанії Ігорю пропонували роботу за $3 тис. (там і за поганенького зварника роботодавці б"ються). Єдина умова — легалізація. Хазяїн казав: одружуйся чи хоч би що роби, але без документів не візьму.

У Канаді Ігор сподівається отримувати $10–15 за годину. Зварюватиме плуги та борони. З дипломом міжнародного зразка він може одразу розраховувати на високу зарплату.

Зараз ви читаєте новину «Зварювальник з євросертифікатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі