пʼятниця, 11 жовтня 2019 06:46

Жінки можуть зробити кар'єру на державній службі

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Зарплата жінок та чоловіків на однакових посадах у середньому відрізняється на 17–27 відсот­ків. На співбесідах жінки часто погоджуються на ту суму, яку пропонує роботодавець. Чоловіки намагаються одразу домовитися про більшу зарплату, — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 47 років.

— Якщо брати робітничі спеціальності, то українкам достатньо 10 тисяч гривень. Чоловіки хочуть отримувати не менше 13 тисяч. Жінкам-керівникам платять 30 тисяч гривень, чоловікам — 36. Така ж ситуація в Європі. Там зарплати відрізняються на 17–20 відсотків. Також за кордоном товари для жінок, починаючи від ляльок до автостраховки, коштують дорожче.

В Україні в основному керівниками підприємств та фірм працюють чоловіки. Тільки кожне п'яте резюме жінки претендує на керівну посаду. За свою роботу чоловіки хочуть отримувати вищу зарплату. Вони більш наполегливі та амбітні. Постійно прагнуть кар'єрного зростання. Тому на спеціальностях початкового рівня переважно працюють жінки. Коли наближаються до кар'єрного трампліна, їх обганяють чоловіки. Щоб зайняти вищу посаду чи перейти на кращу роботу, останнім достатньо 1,5–2 роки. Українкам для цього знадобиться більше часу. Наприклад, багато працюють головними бухгалтерами. Однак жінок рідко призначають фінансовими директорами. Перевагу надають чоловікам. Хоча від головного бухгалтера до фінансового директора — один крок.

Українки можуть зробити кар'єру в сферах, які менш цікаві чоловікам. Це або суто жіноча сфера — наприклад салони краси. Або малооплачувана робота — державна служба, роздрібна торгівля. Зрозуміло, що чоловік не спішить бути продавцем-консультантом у магазині жіночих товарів. Не всі клієнтки захочуть радитися з ним. Водночас жінок не часто побачиш охоронцями, водіями вантажного транспорту, автослюсарями, сантехніками чи монтажниками. Дослідження показало, що найбільш грошовиті керівні посади для українок — директор із маркетингу, директор юридичного департаменту, директор із персоналу. Є вакансії в ІТ-сфері, але вони менш оплачувані: тестувальник, бізнес-аналітик.

Найбільше недоплачують жінкам, яким за 50 років. Вони отримують на 27 відсотків менше, ніж чоловіки такого ж віку. 20-річні мають на 4 відсотки менше, ніж ровесники-чоловіки.

Зараз ви читаєте новину «Жінки можуть зробити кар'єру на державній службі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі