вівторок, 13 червня 2017 05:45

Зимовий одяг і взуття продають у розстрочку

— Зимовий одяг почали продавати у розстрочку. Бо влітку цей товар майже не купують, — каже 30-річна Ірина Андрійко з Вінниці. Працює продавцем у магазині "Модниця".

— Покупець платить перший внесок, потім щомісяця — частинами. Доки повністю не розрахується, товар лишається на складі. Акцію придумала власниця магазину. Торік робили великі знижки на зимовий одяг. Але покупців не було. Така послуга є в Європі. Колись були в Німеччині в магазині шуб, побачили оголошення. Пропонували розстрочку на три місяці. Спробували в нашому магазині таке запровадити. Успішно. Особливо популярна акція була серед чоловіків. У жовтні масово брали шуби на виплату, щоб встигнути викупити до Нового року на подарунок. 15 пуховиків оформили в розстрочку. Як перший внесок лишають 500 гривень. Далі — хто скільки може, до повної виплати. Середня ціна на пуховик із натуральним хутром 2600 гривень. Узимку вони коштували вдвічі дорожче. Хоча й вибір гірший. Розібрали найбільш ходові розміри від 44 до 48-го.

У вінницькому магазині "Чобіток" у розстрочку можна придбати зимове взуття.

— Співпрацюємо з харківською фабрикою. Весною нам пізно прислали партію, яку замовляли взимку. Звісно, влітку ніхто чобіт не купуватиме. У мене працюють чотири продавці, яким треба платити зарплату. Тому вирішила пропонувати зимове взуття на виплат, — говорить власниця 40-річна Ірина Дронюк.

— Обручки з діамантами продаємо у розстрочку на рік, — розповідає менеджер столичного ювелірного магазину Юлія, прізвище не називає. — Є пари, які освідчуються прямо у нас. Одразу вибирають обручки. Лишають завдаток, а потім мають виплачувати решту суми рівними частинами. Іноді закохані сваряться через місяць і приходять за завдатком. Якщо виплатили половину вартості прикраси, гроші не повертаємо. Просимо викупити. Буває, внесли 200 гривень і більше не платять. За три місяці повертаємо обручки на прилавок. Про це одразу попереджаємо клієнтів.

У розстрочку можна взяти посуд, білизну, килими.

— Популярність таких послуг — ознака того, що економіка в застої. У людей немає вільних грошей на покупки, — додає бізнес-експерт 40-річний Андрій Степановський.

— Це вихід для невеличких магазинів, які займаються однією групою товарів. Наприклад, шуби можна розпродувати влітку, а купальники — взимку. Хоча при цьому продавці знижують ціну. Їм буде важко заробити на новий товар. Про це ніхто не думає, бо підприємцям потрібні гроші зараз.

За кордоном магазин домовляється з банком про безвідсоткову позику для клієнтів. Фінустанова бере на себе ризики, страхує від інфляції. Але магазин одразу отримує гроші, а людина — товар.

Розстрочка не буде дуже популярною серед покупців. Мій друг у Києві так розпродував торік жіночі сумки. Каже, досі має ті, за які внесли завдаток і не викупили. Що робити з товаром — не знає.

Зараз ви читаєте новину «Зимовий одяг і взуття продають у розстрочку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі