вівторок, 04 червня 2013 06:15

Заробітчани передаватимуть гроші водіями автобусів

Міністерство доходів і зборів цьогоріч посилить контроль за сплатою податків із грошових переказів українських заробітчан. Такі перекази оподатковують як іноземні доходи. Відповідно до Податкового кодексу, із кожного переказу має стягуватися податок 15% його суми. Якщо ж сума переказу більша за десять мінімальних зарплат (11 470 грн. — "ГПУ") — 17%.

Сплату податку контролюють недостатньо, тому платять далеко не всі, пояснюють у Міндоходів. Проте з 2013-го перевірок побільшає: податкова почне зіставляти дані НБУ про перекази з деклараціями громадян. Якщо податок не сплачено — його нарахують, при цьому оштрафують на 51-85 грн. За несплату порушником займеться виконавча служба.

— Не треба забувати, що наші заробітчани за кордоном теж платять податок. Із  їхньої зарплати роботодавець робить соціальний внесок у місцеву податкову. Тепер ще й в Україні їм треба буде платити, — каже заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода, 28 років. — Вони пересилають не такі й великі суми, тому податок для них обтяжливий.

Кожен заробітчанин у середньому переказує додому 5-8 тис. грн раз у півтора-два місяці. При цьому платить комісію банку від 70 до 400 грн.

— Думаю, тепер заробітчани передаватимуть гроші готівкою. Через родичів і знайомих, що повертаються із заробітків в Україну. Або ж раз на півроку привозитимуть самі їх. Також чув, що деякі й до ініціативи Міндоходів передавали гроші готівкою через водіїв автобусів. Платили їм 4-5 відсотків суми, яку передають. Зараз таких стане більше. Це ж дешевше, ніж 15 відсотків податку.

Торік заробітчани переказали в Україну $7,5 млрд, повідомили в Національному інституті стратегічних досліджень. Найбільше грошей — із Росії, США та Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани передаватимуть гроші водіями автобусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі