середа, 16 травня 2007 15:14

Заощадження тримайте в різних банках

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянки Тетяна Тимошкіна (у центрі) та Людмила Сандацька (праворуч) пікетують Дарницький райсуд, де розглядають їхній позов до Національного банку. Вони втратили заощадження в ”ОЛБанку” в 2003 році
Киянки Тетяна Тимошкіна (у центрі) та Людмила Сандацька (праворуч) пікетують Дарницький райсуд, де розглядають їхній позов до Національного банку. Вони втратили заощадження в ”ОЛБанку” в 2003 році

"Ми зібрали 10 тисяч доларів на квартиру сину", — розповідає киянка Лідія Ловчинська, 62 роки. Гроші родина тримала в "ОЛБанку". Збиралися купити нову квартиру. На той час однокімнатку в новобудові на Позняках можна було придбати за 95 тис. грн. 2003 року банк оголосили банкрутом. Син Ловчинської має двоє дітей. Зі своєю сім"єю він і досі живе з батьками у трикімнатній хрущовці на вул. Бориспільській.

Жителька столичного Дніпровського району Людмила Сандацька, 60 років, заощадження втрачала двічі. Спершу — 12 тис. грн у банку "Відродження". Потім ще 20 тис. — в "ОЛБанку". Нині вкладники розорених банків судяться із Національним банком.

— Гроші не могли безслідно зникнути, — пояснює 58-річна киянка Тетяна Тимошкіна. Вона щотижня приходить на пікети до Нацбанку та Дніпровського райсуду столиці. Тут розглядають їхній позов. — Економісти нам в один голос кажуть, що банки в Україні — усі прибуткові. Розоряються лише ті, чиї власники самі розкрадають кошти, витрачають на фіктивні оборудки. Нацбанк повинен відстежувати таких. А чиновники пальцем об палець за чотири роки не вдарили, щоб відстежити наші гроші.

У банкрута залишилося лише офісне майно. Виручених із його продажу грошей на відшкодування вкладів не вистачило. У 2003 році Тетяні Тимошкіній, Лідії Ловчинській та кількомстам інших ошуканих вкладників "ОЛБанку" виплатили відшкодування по 5 тис. грн.

Вкладникам банків – тимчасових учасників Фонду відшкодування не дають

2007 року кількість грошей на банківських вкладах щомісяця зростає на 5–7 млрд грн, підрахували в Нацбанку. 24 млн українців заощадили на депозитах 100 млрд. У країні зареєстровано 193 банки. Із них мають ліцензію та приймають вклади 173.

Клієнтам збанкрутілих фінансових установ вклади відшкодовують. Для цього створили Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Кожен банк відраховує до нього 1% від свого статутного капіталу. Крім того, двічі на рік платить по 0,25% від загальної суми вкладів. 2007 року у Фонді накопичено понад 1 млрд грн. Непевні банки переводять у тимчасові учасники Фонду. Таким приймати вклади заборонено. Їхнім вкладникам у разі банкрутства відшкодування не виплатять.  2007-го тимчасових учасників Фонду — три. За десять років в Україні розорилися 19 банків. У сусідніх країнах банкрутств було більше. Від втрати заощаджень можна вберегтися.

— Ніколи не кладіть в один банк більше за гарантовану суму відшкодування, — радить генеральний директор торговельного дому "Скала" Богдан Цімейко, 48 років. — Якщо маєте більш як 25 тисяч гривень, розмістіть їх на депозитах у двох-трьох банках.

Відшкодування видають не пізніше ніж за три місяці після оголошення про початок ліквідації збанкрутілого банку. Виплачують сам вклад і відсотки, але не більш як 25 тис. грн. Та спершу місяць-півтора перевірятимуть списки вкладників. Про початок виплат повідомляють у газеті "Голос України". Гроші повертатимуть через інший банк. Там треба пред"явити паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо клієнт банку не встиг забрати свій вклад за три місяці, треба написати заяву до Фонду гарантування вкладів. Звернутися можна не пізніше ніж за 3 роки.


Збанкрутували в 2006 році


 Банк  Кількість вкладників
 Гарант  2814
 Інтерконтинентбанк  4715
 Київський універсальний банк  5530

Скільки платять за гривневими вкладами у травні


 Назва банку
% за вкладами на 6 міс.  % за вкладами на 12 міс.  Мінімальна сума вкладу, грн  Додаткові умови 
 Укоопспілка  12  14,5  3000  —
 Ощадбанк  11  15  200  —
 Агрокомбанк  14  16  5000  —
 Актив-банк  8,5  15,5  500  для пенсіонерів та студентів ставка на 1% більша
 Легбанк  13,5  -  5000  —
 Електронбанк  11,5  12,5  500  з правом поповнення
 Форум  14,25  15,25  500  з правом поповнення
 Надра  13  14,5  200  —
 Укрпромбанк  14,8  15,8  500  —

дані: Інтернет-сайти банків

Пораду дадуть по телефону

Дізнатись, чи має банк право приймати вклади, можна за телефоном Фонду гарантування вкладів фізичних осіб –
8-800-308-10-80. Дзвінки зі звичайних телефонів безкоштовні.

Банки — тимчасові учасники Фонду гарантування вкладів

Юнекс
Український кредитний банк
Український банк реконструкції та розвитку

Зараз ви читаєте новину «Заощадження тримайте в різних банках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі