Киянка Людмила Прокопенко, 52 роки, варення купує в магазині або на ринку.
— Удома лише капусту квашу в трилітровій банці, — каже. — Готові консерви беру на базарі.
Жінка порахувала, що купувати варення або повидло дешевше. Цього року кілограм полуниць у Києві продавали по 8 грн. Щоб зготувати варення, треба купувати відро ягід за 70 грн. До нього потрібно додати 9–10 кг цукру, на 40 грн. Така літрова банка варення обходиться в 22 грн.
— А на базарі її можна взяти по 15 гривень. У магазинах яблучне повидло — по 8, — говорить Прокопенко. — На пиріжки беру півкіла повидла. Вистачає на ціле деко. До того ж треба день марнувати на переробку.
47-річна Галина Федорова зі столиці перетирала з цукром смородину. Купила 6 л ягід і 6 кг цукру. Вийшло 7,5 л. На все витратила 53 грн.
— Я поставила банки в холодильник, — каже жінка. — Таке варення мені вийшло по 7,5 гривні за літру.
Жителька селища Гоща Рівненської області Оксана Собчук, 38 років, на зиму варить компоти з вишні, слив та яблук.
— У нас коло хати невеличкий садок, то ягоди маємо свої. А цукор купуємо, — розповідає Собчук. — Цього року закрию 10 трилітрових слоїків компоту та п"ять повидла. Мені треба 12 кіло цукру — на 50 гривень.
Полуницю заготовляє без цукру. Перетирає ягоди на м"ясорубці, розливає в пластикові пляшки. Потім кладе в морозильник. Узимку розморожує та додає цукор і сметану.
Коментарі
1