пʼятниця, 31 серпня 2018 00:35

Власного газу не вистачить

Понад тисячу днів Україна не купує газ у російського Газпрому.

— В Європі закуповуємо 15 мільярдів кубометрів на рік. Але це той самий російський газ. Польща, Словаччина, Румунія, Франція беруть паливо в Росії чи Норвегії. Власного видобутку, щоб продавати іншим країнам, не вистачить, — каже 36-річний Юрій Корольчук, голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій.

— Зараз переплачуємо посередникам 30–50 доларів за кубометр. У березні Стокгольмський арбітраж зобов'язав Газпром постачати в Україну до 5 мільярдів кубометрів газу на рік. Голова ­Нафтогазу Андрій Коболєв визнав, що російське паливо коштуватиме нам дешевше, ніж ресурс з Європи. Щоправда, Газпром не захотів виконувати рішення суду.

Відмовитися від імпортного газу ми не зможемо. Власного вистачає тільки, щоб забезпечити населення. Нафтогаз два роки тому обіцяв збільшити видобуток із 15 до 20 мільярдів кубометрів до 2020-го. Це фантастичні цифри. 2016 року вдалося наростити об'єми на 600 мільйонів кубометрів. За рахунок введення в дію свердловин, роботу яких призупинили раніше. Щоб добувати власного газу більше на мільярд кубометрів, треба вкласти мільярд доларів. І результату доведеться чекати років десять.

За роки незалежності в Україні не змогли реалізувати жодного великого енергетичного проекту. Наприклад, добудувати Хмельницьку атомну станцію. Тоді могли б продавати електроенергію за кордон. У новому опалювальному сезоні газ для населення, скоріше, подорожчає. Цього вимагає Міжнародний валютний фонд. Переговори з урядом тривають. Можуть запропонувати компроміс. Наприклад, за 1–1,5 тисячі кубів газу платитимуть 7 тисяч гривень. Більше — по 12 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Власного газу не вистачить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі