вівторок, 31 січня 2012 06:45

Витрати на опалення зменшилися вдвічі

— У наших квартирах зимою бувало по 14 градусів. Стіни цвіллю бралися. Майже всі люди поставили металопластикові вікна. Не дуже помогло. То всім будинком домовилися утеплити зовнішні стіни, — розповідає минулого тижня 62-річна Любов Токмак із 9-поверхівки на вул. Сумгаїтській, 34 у Черкасах.

— Утеплили торік. Цієї зими в мене в хаті вже тепліше на 5 градусів. Наші жильці тепер тримають вікна відкритими для провітрювання.

Будинок на вул. Сумгаїтській — це житловий кооператив. Жителі зійшлися на збори. Правлінню кооперативу було складно переконати всіх. Пояснювали: якщо утеплювати всі стіни, а не окремі квартири, витрати значно зменшаться.

— Спершу я вивчив розцінки місцевих фірм. Потім їздив подивитися, як ці альпіністи-фасадники працюють на інших об'єктах. Опитували жильців тих будинків чи задоволені вони якістю, — розповідає голова правління кооперативу Павло Бойко, 63 роки. — Урешті, ми обрали середню якість утеплення, завтовшки 6 сантиметрів. Можна й товще робити, але для наших широт і так годиться.

Над утепленням 9-поверхівки троє альпіністів із помічниками працювали із липня до кінця осені. Стіни будинку покрили розчином, який поліпшує зчеплення. Потім зашпаклювали, нанесли розчин для наклеювання пінопласту. Висушували дві доби. Потім обклеювали стіни листами пінопласту, додатково прикріплюючи дюбелями до стіни. Далі пінопластну стінку зашпаклювали, обклеюючи армувальною сіткою. Коли висохло, пофарбували сірою фасадною фарбою.

За утеплення зовнішньої стіни в Черкасах у середньому беруть по 300 грн/кв. м. Однак кооперативу зробили знижку завдяки великому обсягу робіт, по 160 грн/кв. м. Спершу гуртом зібрали аванс — 100 тис. грн. Решту кожен доплачував окремо, уже після завершення робіт. Дали гарантію на п'ять років.

У підсумку, утеплення 1-кімнатної квартири обійшлося в1,5 тис. грн, двокімнатної — у 2,5 тис., 3-кімнатної — у 3,5 тис. грн. Найбільше, до 11 тис. грн платили власники крайніх кутових помешкань. Торцева стіна там має довжину 10,5 м.

Ще раніше жителі будинку встановили в підвалі лічильник обліку теплової енергії. Пристрій "Суперком" київського заводу "Техприлад" із архіватором, проектом і встановленням обійшовся в 11 тис. грн. Труби опалення в підвалі обмотали теплоізоляцією.

— Цей лічильник економить нам багато грошей. Я плачу за опалення своєї трикімнатної квартири десь 160 гривень. А в сусідніх будинках, де лічильника немає, тариф обраховують залежно від площі. Люди віддають за опалення вдвічі більше за нас. Улітку ми за тепло не платимо. А вони витрачаються, — пояснює Павло Бойко.

Ще дешевше обійшлося утеплення жителям сусідньої 9-поверхівки на вул. Сумгаїтській, 19/1. Половину витрат їм компенсують із міського бюджету.

Бо жильці організували об'єднання співвласників багатоповерхового будинку. Роботи тривають два роки. У будинку теж встановили загальний лічильник тепла. Кілька жителів поставили індивідуальні квартирні лічильники. Витрати на опалення житла після утеплення скоротилися вдвічі, порахували в ОСББ.

Зараз ви читаєте новину «Витрати на опалення зменшилися вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі