вівторок, 10 вересня 2013 05:15

Віталій Іщенко заробляє гончарством 20 тисяч щомісяця

Автор: підготував Володимир Мукан
 

У серпні минулого року 36-річний Віталій Іщенко відкрив школу гончарного мистецтва у Києві. Вклав у неї 15 тис. грн, а заробляє зараз щомісяця 20-23.

— Останнім часом працював і торговим представником, і продавцем, і таксистом. Більше року ніде не затримувався. Відчував, що не моє, — розповідає Віталій. За освітою він архітектор. — Про власну справу мріяв, але не знав, із чого почати. Тому пішов у бізнес-інкубатор "Бізнес-Молодість".

За три місяці заплатив 6 тис. грн. Там навчали створювати сайти, базової бухгалтерії та психологічних прийомів роботи з клієнтами.

— Нас, майбутніх підприємців, розділили на групи по п'ять осіб. Кожен придумував 10 ніш для свого бізнесу. Всім сподобалася моя ідея зі школою гончарства, хоча я вважав її неперспективною. А запропонував, бо це моє хобі.

У бізнес-інкубаторі давали 2 год. на вибір ніші свого бізнесу, тиждень — на створення сайта, три місяці — на реєстрацію і запуск фірми. Хто не встигає — залишає проект. Гроші не повертають.

— Я розмістив оголошення про свою школу в соцмережах, газетах оголошень, створив сайт. За тиждень мав п'ять учнів. Найняв професійного гончаря, орендував приміщення й запустив проект. Маю постійних клієнтів. Беру 50 гривень за годину заняття. Нас запрошують на фестивалі та свята.

За останні кілька років в Україні організували майже десяток бізнес-інкубаторів, що допомагають відкрити справу початківцям. У березні 2013-го почав працювати іHUB.

— До нас подали заявки зі своїми бізнес-планами понад 200 бізнес-команд. Із них ми обрали 38. Практичні майстер-класи та консультації із ведення власної справи у нас проводять бізнесмени та спеціалісти із 40 країн. Тому вимагаємо від наших студентів знання англійської, — розповідає керуючий партнер іHUB Дмитро Подолєв, 27 років.

Молоді підприємці-початківці платять фірмі за послуги $50 на місяць. Ці кошти покривають дрібні витрати. Гроші на утримання бізнес-інкубатора дають Торгово-промислова палата, Київська міська держадміністрація і норвезький уряд.

— Це державно-приватна міжнародна компанія. Ми не беремо відсотків від прибутку бізнесменів, що починають власну справу. Якщо хтось із них вирішить піти з проекту, нічого нам винен не буде. Для іHUB головне — організувати проекти молодих підприємців, щоб залучити великі кошти. Інвесторам теж вигідно співпрацювати з нами, бо ми пропонуємо прибуткові бізнеси. Наприклад, прийшли до нас хлопці без конкретної ідеї, вміли лише працювати із комп'ютерними програмами та комп'ютерним "залізом". За три місяці в нас вони створили  квадрокоптер — вертоліт із камерами, яким керують із комп'ютера. За допомогою такого можна контролювати кордони, оглядати поля тощо. Бізнес із виробництва подібних агрегатів перспективний, тому 25 тисяч доларів винахідники отримали від інвестора з Арабських Еміратів. Якщо налагодять випуск апаратів, то одержуватимуть в Україні щонайменше 50 мільйонів річного прибутку.

Найперспективнішим напрямом власного бізнесу в Україні є ІТ-технології. Адже вітчизняні програмісти мають високий фаховий рівень, а працюють за втричі менші гроші, ніж американські.

— Особливо прибуткові комп'ютерні й телефонні ігри, а також різні програмні додатки до смартфонів. Одна наша команда створює гру для смартфонів. Вона залучила 15 тисяч доларів інвестицій. Якщо її проект буде успішний, півмільйона доларів на рік матиме точно.

Коли бракує 10 відсотків, краще позичити в банку

— Бізнес-інкубатори популярні у світі, особливо у скандинавських країнах. Ці компанії відбирають тих бізнесменів, чиї проекти мають 100-200-відсоткову прибутковість. Інвесторам бізнес-інкубаторів не цікаві прибутки 25-50 відсотків вкладених коштів, — розказує 40-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Шахрайство через компанії бізнес-інкубаторів малоймовірне, адже у більшості потенційних підприємців, що туди звертаються, немає коштів.

— Людям, які впевнені в успішності свого бізнесу і мають для цього гроші, не треба йти у такі компанії. Тим, кому бракує 10 відсотків суми для старту, краще позичити їх у банку. Кому не вистачає 30-40 відсотків потрібних грошей, можна звертатися до бізнес-інкубатора. Якщо там сказати, що маєте частину коштів на бізнес, і до того ж ваша ідея їх зацікавить, — інвестиції вони знайдуть без проблем.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Іщенко заробляє гончарством 20 тисяч щомісяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі