пʼятниця, 26 січня 2018 07:50

Валютники почали торгувати польським злотим

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Пункт обміну валют на майдані Незалежності в Києві. У середу долари продавали по 28,85 гривні, євро — по 35,5
Пункт обміну валют на майдані Незалежності в Києві. У середу долари продавали по 28,85 гривні, євро — по 35,5

— Люди стали менше купувати валюти. Торік брали по 500 доларів. Цього року — 50–100, — розповідає 40-річний Володимир Мельник із Вінниці. Торгує валютою 17 років.

Розмовляємо в новому авто "Кіа спортейдж". Хвалиться, що зробив собі на свята подарунок. Сумку із грошима тримає в руках.

— 10 років тому сіли з клієнтом у машину. Відрахував потрібну суму, сумку з грошима кинув на заднє сидіння. Підійшов якийсь чоловік, розбив скло й схопив її. Там було 20 тисяч доларів. Тепер є мобільні пристрої. В сумці маю до десятка маячків. Раптом що — прийде повідомлення на телефон із точною адресою.

Найбільше доларів купували 2007-го. Бізнес розвивався. Будівельні компанії брали великі суми. Бізнесмени для зберігання скуповували валюту. Зарплати тоді були понад тисячу доларів. Люди щомісяця половину вкладали у валюту.

Друга хвиля була перед Майданом у 2014 році та під час нього. Частина підприємців переводила бізнес за кордон. Один мужик приїхав серед ночі. Каже — потрібен мільйон доларів. Його сина зловили на наркоторгівлі за кордоном. Мав 12 годин, щоб викупити. Ще один попався, коли торгував людьми. Я мав гроші, але не допоміг. Такі речі неприйнятні.

Долари збирають на житло, машину, бізнес. Зараз чимало купують готівки на перельоти, відпочинок. Якщо планують переїжджати в іншу країну. Валютники навіть суми вивчили. Хто їде до Ізраїлю, бере 800–1500 доларів. У США, Канаду — дві тисячі, Швецію — 1700. Для першої поїздки до Польщі купують тисячу злотих. Цією валютою почали торгувати торік. Злотий здають і купують частіше, ніж російський рубль. Хоча і від останнього не відмовилися. Попит на нього сезонний — перед великими святами й після них. Заробітчани приїжджають додому, їхні родичі несуть здавати валюту.

Якось підприємець купував 300 тисяч доларів на хабар. Приїхав із Києва, бо там не міг знайти такої суми. Давав на лапу за виділення ділянки під будівництво багатоповерхівки. Найчастіше на хабар чиновникам купують 5 тисяч доларів. Якщо треба відкупитись у поліції, вистачить тисячі.

Євро не дуже популярний. Долар універсальніший. За кордоном скрізь його приймають. Менші комісії, якщо треба поміняти на національну валюту. Торік відпочивали з родиною в Хорватії. Виявилося, курс обміну євро на місцеві гроші був менш вигідний, ніж у доларах. Одного разу мені принесли валюту Нігерії — найру. Чоловік привіз сина вступати в мед­університет. Обійшли всі обмінники, ніхто не міняв такі гроші. Подзвонили мені. Наварив на курсі 50 відсотків. Здав їх потім у київському банку. Маю більш як 40 валют різних країн, але в невеликій кількості. Популяр­ністю користується австралійський долар, бувало, й до тисячі доводилося продавати.

Українці не довіряють гривні через постійну інфляцію та спекуляції. Щоранку відкриваю інтернет і першими новинами читаю, що долар подорожчав. Насправді курс уже впав три дні тому, і ми торгуємо за нижчим, ніж у Нацбанку.

У лютому в нас починається так званий високий сезон. Магазини міняють асортимент, туристичні компанії активно продають тури. Всім потрібна валюта.

Гривня знецінюватиметься

Половина українців стежать за курсами валют, за даними соцопитування. Його в грудні 2017 року проводила компанія Research&Branding Group. Найбільше люди довіряють американському долару. В цій валюті вигідно й безпечно зберігати заощадження, вважають 43% опитаних. 15% довіряють євро, 8% — гривні.

— Три останні покоління українців звикли довіряти долару. Бо це стабільна валюта, — каже фінансовий аналітик 43-річний Олексій Кущ. — Купуючи долари, ми інвестуємо зарплати в економіку Сполучених Штатів. Та людина бачить, що восени долар був 27. Зараз — 29. Тобто на кожній тисячі доларів заробляєш дві тисячі гривень. Таку спокусу важко перебити. Євро — молода і дуже динамічна валюта, українці таких коливань не люблять.

Гривня знецінюватиметься. Ні уряд, ні Нацбанк не зацікавлені в її зміцненні. Уряд використовує девальвацію, щоб виконувати бюджетні показники. Тому найближчим часом курс перетне позначку 29 гривень за долар. Улітку зростання припиниться, американська валюта може трохи подешевшати. Але вже восени 2018-го можна очікувати новий стрибок курсу до 30 гривень і більше.

Щоб українці цінували національну валюту, треба відновити довіру до Нацбанку, уряду. Люди мають почути простий і ефективний план, як подолати бідність.

Зараз ви читаєте новину «Валютники почали торгувати польським злотим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі