четвер, 20 листопада 2008 17:09

Українці не в змозі повертати кредити

Українці не в змозі повертати кредити

Жителька столичного житломасиву Осокорки Нінель Собко, 38 років, торік узяла кредит на 4 тис. грн. Купила телевізор, DVD-програвач, пилосос, мікрохвильовку та кухонний комбайн.

— Кожен місяць треба було виплачувати по 250 гривень, дуже зручно, — пояснює киянка. — А в жовтні нас відправили у відпустки за власний рахунок. Я працюю на заводі "Артем". У жовтні й листопаді пропустила платежі. Дітей же треба якось годувати.

"Приватбанк" прислав попереджувального листа. Куплену в кредит побутову техніку жінка віднесла у відділення на вул. Предславинська, у центрі Києва. Одразу вивісили об"яву про продаж.

— Там багато конфіскованих речей розпродують. Я лишила собі телевізор, — продовжує Собко. — Думаю, що за рік виплатила за нього.

У 48-річної Галини Красненко із Запоріжжя банк хоче конфіскувати хату. Жінка брала кредит готівкою, $15 тис. під заставу житла. Не признається, для чого. Вчасно повернути не змогла. Банк подав у суд.

— Мені знайшли роботу в Італії. Із заробітків могла би виплачувати позику. Але як їм пече, нехай конфіскують, — махає рукою Красненко. — Садибу мої сини приватизували. Хай банк бере хату на радюжку і виносить, якщо так пече її продавати.

Зварювальник Василь Гамбуз, 40 років, із міста Маріуполь Донецької області теж має проблеми з кредитом. 2005-го позичив у "Правексбанку" $40 тис. на однокімнатну квартиру.

— Де яка лишня копійка, так зразу і в банк несемо. Платили справно. А тепер не можемо. Отримував на меткомбінаті 4 тисячі гривень, а тепер удвічі менше. Просив дати відстрочку — банк ні в какую. А нам ще сім років треба платити.

Василь теж пройшов через суд. Там зобов"язали банк зачекати з виплатою кредиту півроку або поставити нові умови сплати. Бо у чоловіка двоє малих дітей. Їх не можуть позбавити житла без надання іншого.

Ілля Руденко, 37 років, теж обійшовся без конфіскації. Два роки тому купив у кредит квартиру в місті Шепетівка Хмельницької області. $20 тис. зібрав сам, $10 тис. узяв у "БМ банку".

— Я працюю на заводі культиваторів, а моя жінка торгує на ринку. Але зараз з грошима скрутно. Банку треба щомісяця 350 доларів віддавати, — каже  чоловік.

Разом із жінкою пішли в банк. Кредитний комітет погодився розтягнути виплату. Півроку Руденки виплачуватимуть лише проценти.

— Банкам невигідно і непрестижно судитися з клієнтами, тому більшість ідуть назустріч, — запевняє експерт центрального відділення "Альфа-банку" Мар"яна Гурієвська, 28 років. — При неможливості сплатити кредит є кілька варіантів. Перший — реструктуризація боргу. Виплату розтягують на довший термін. Другий варіант — пролонгація. Під час пролонгації, не більше року, ви сплачуєте лише відсотки. А потім сплачуватимете за старим графіком.

Багато залежить від клієнта. Якщо він мав легальний дохід, вчасно сплачував усі внески, тоді цілком може розраховувати на лояльність банку.

Житель Алчевська Луганської області Анатолій Різниченко, 22 роки, не збирається повертати кредит "Райффайзен банку Аваль". Він позичав на домашній кінотеатр — телевізор, DVD-програвач і колонки — 5 тис. грн.

— Я працював у ЖЕКу. Потім звільнився і поїхав на заробітки до Києво-Печерської лаври. За півроку банку ні копієчки не платив. Банк присилає поштою вимоги заплатити кредит. Вони приходять моїй матері. Я в неї прописаний. Мама складає ті листи в стопочку.

— Нічого, у в"язницю мене не посадять. Щоб посадити, мене спершу найти треба. А в Алчевськ не повернусь. Сховаюсь десь у великому місті. Якщо треба буде якісь діла через банки рішати, піду в інший. Мої друзі вже так робили — і нічого.

Зараз ви читаєте новину «Українці не в змозі повертати кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі