пʼятниця, 21 жовтня 2016 07:20

"У цьому бізнесі страшна конкуренція"

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Міхель Ашаташвілі щодня продає до 20 літрів соку з апельсинів і гранатів на ринку Урожай у Вінниці. Літр коштує 120 гривень
Міхель Ашаташвілі щодня продає до 20 літрів соку з апельсинів і гранатів на ринку Урожай у Вінниці. Літр коштує 120 гривень

— Фреш-бари популярні в Туреччині. Звідти привіз ідею для бізнесу. Раніше торгував в Одесі, але там велика конкуренція. Подібні точки на кожному кутку, — каже російською 47-річний Міхель Ашаташвілі з Вінниці. Продає свіжовичавлений сік із апельсинів, гранатів. В обласному центрі має три ятки.

— Фрукти закуповую оптом в Одесі. Одразу тонну-півтори на 5–6 тисяч гривень. Там вони удвічі дешевші, ніж у Вінниці. Сік наперед не готую. Прийшов покупець, у нього на очах чавлю. Це недовго. Літр коштує 120 гривень. На кожному маю 40 гривень заробітку. За день продаю 20–25 літрів соку. Буває й по 60. Найбільше купують із п'ятниці по неділю. В ці дні можу чавити заздалегідь. Із залишків роблю вино. На зиму планую розширювати асортимент. Буде ще сік із грейпфрута та лимона, — говорить Міхель.

На свіжовичавлених соках можна заробляти до 30 тис. грн за місяць.

— Справу починають із вкладень у 10–20 тисяч гривень. Гроші потрібні на соковижималку, фрукти. Кошти можна повернути за два місяці, — розповідає 37-річний Андрій Новак, засновник фреш-бару "Апельсинка" у Дніпрі. — Але в цьому бізнесі страшна конкуренція. Я намагався працювати в Одесі та Києві. Відкрив кілька точок. До мене одразу прийшли якісь хлопці, погрожували. Мовляв, занижую ціни. Домовилися, вартість підніму. Але й цього було мало. Докучали постійні перевірки з санстанції, пожежної, податкової. У Києві закрив все в один день. В Одесі півроку поробив. Найкращий прибуток мав під час курортного сезону. За день з одного місця отримував 3–5 тисяч гривень.

Пік відкриття фреш-барів припав на 2007-й. Останні роки цей бізнес контролюють дві великі фірми. Мають магазини в торгових центрах, постачають сік у ресторани.

Тому найкраще виходити на маленькі міста. Ми їздимо по райцентрах, торгуємо на базарах. Добре купують гранатовий сік. Бо він корисний для дітей. У великих містах часто замовляють апельсиновий і грейпфрутовий фреші. У райцентрах люблять ананасовий, морквяний, сік із селери, буряка, гарбуза.

Із шкірок апельсинів, лимонів, мандаринів готуємо фанту та цукати. Літр фанти продаю за 40 гривень. Гранатові шкурки один період приймали в аптеках. Мали хороший підробіток.

Зараз ви читаєте новину «"У цьому бізнесі страшна конкуренція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі