вівторок, 22 березня 2011 03:00

У чергах до податкових підприємці стояли по чотири години

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Оголошення на дверях податкової інспекції в Донецьку. Її працівники не мали перерви та вихідних по 13,5 години
Оголошення на дверях податкової інспекції в Донецьку. Її працівники не мали перерви та вихідних по 13,5 години

Із четверга під стінами податкових інспекцій вишикувалися довжелезні черги. Декларацію з податку на доходи за січень і лютий 2011-го підприємці мали здати до 21 березня. Таку форму запровадили з початку року. Два місяці документів не приймали, бо не відпрацювали механізму.

У п'ятницю, 18 березня, біля податкової на просп. Героїв Сталінграда, 58 в Києві близько 40 людей стоять у черзі до кіоску, де продають бланки. На першому поверсі ДПІ працюють 17 віконець. У трьох приймають звітність підприємців із нульовим прибутком. У приміщенні понад 30 платників. Частина заповнюють бланки, інші стоять до кас. За 40 хв. здати декларацію прийшли зо 200 людей.

Звіти потрібно подавати щомісяця всім підприємцям без винятку.

— Это дебилизм. Зачем, если нет наемных работников, сдавать декларацию с прочерками, — жінка заповнює бланк.

— Про ці звіти дізнався у середу, —  каже 47-річний Костянтин Тимощук. — Обдзвонив знайомих. Із 10 тільки один знав про це. У четвер черги не дочекався. Добре, що сьогодні вчасно здав, а то потім штрафи нараховують — 170 гривень за кожен день.

— Для чого вони це роблять? Якщо хочуть стати європейською державою, то хай роблять, як у Європі, — додає 44-річний Олег Ушаков. — Маю три точки з одягом на Троєщинському ринку. Наймаю двох людей. У мене немає часу слідкувати за всіма змінами. Друг працює в Польщі, там усе просто. Заплатив щомісяця податок і не треба нічого заповняти.

Звіт до податкової можна відправляти електронною поштою. Для цього потрібен електронний підпис. Підприємцеві приходить квитанція з підтвердженням або відмовою — у разі помилки. Виправлені дані можна надіслати повторно.

Підприємець Жанна Пекар, 42 роки, у четвер зайняла чергу до Львівської обласної податкової інспекції на вул. Стрийській о восьмій ранку.

— Це мене врятувало. До 12.00 впоралася. Стільки натовпу тут я не бачила з 1990-х, — з червоним обличчям виходить із приміщення, застібає пальто.

Усередині натовп практично не рухається.

— Податківці самі не знали, що говорити людям, — продовжує Жанна дорогою до припаркованого авто. — Нова форма складена так, що як не зроби, все одно буде неправильно. На мої питання консультант відповідала приблизно так: "Ну, ви ж прекрасно розумієте, що декларація зроблена невірно, формули в ній не спрацьовують". Колеги тепер кажуть: не зробимо, а намалюємо декларацію.

До податкових інспекцій у Донецьку стояли черги по 150 осіб. Підприємці боялися, що п'ятниця буде останнім днем подачі декларації. Через ажіотаж інспектори працювали у вихідні.

— Прийшла вказівка працювати і в суботу, і в неділю без перерви, — каже працівниця податкової з Донецька. Не називається. — Написали в телеграмі: збільшити кількість співробітників у п'ять разів, не пояснюючи, де їх узяти. Взагалі-то нововведення стосується тих, хто має найманих робітників. Але закон написали так, що його ніхто толком не зрозуміє. Ось і примушують здавати усіх підряд.

— Смертоубийство было вчера — я пришла, посмотрела и ушла, — говорить у п'ятницю жінка років 60-ти, називається Ольгою Якимiвною. Вважає, що платить надто багато податків. — 40 років платила у Пенсійний фонд, і зараз віддаю половину грошей у цю чорну діру. А мені говорять: нічим платити пенсію. Мiй чоловік відпахав на цю систему. А як тільки пенсійний вік стукнув, врізав дуба. Де його пенсійні відрахування? Від нас вимагають прозору звітність, то нехай самі відзвітують.

У суботу о 15.00 в податкову інспекцію Умані, що на Черкащині, охоронець пропускає тільки тих, хто здає декларації. На сходах стоять кілька чоловіків і жінок. Курять.

— Шо, Михайлович, здався? — питають чоловіка в шкірянці й потертих джинсах.

— Та шоб вони неладні були. Переді мною вскочила якась бухгалтерша. 3 години здавала звіти за шістьох підприємців. Хоч би предупредила.

— Отцепись от меня! — кричить зі сходів струнка білявка з шиньйоном. Чоловік намагається обійняти її за плечі, заспокоює. Жінка розлючена. — Я эту азаровщину в гробу видала, — каже Ксенія. — Отправили меня в несуществующий фонд потери работоспособности. Куда идти, если этот фонд прикрыли. А денежки мои тю-тю.

У грудні вона сплатила більшу суму податків, ніж було потрібно. Раніше різницю враховували наступного місяця. Тепер сказали, що про гроші може забути.

Із податкової виходять двоє підприємців.

— Мабуть, оформлятиму бізнес на матір, — каже чоловік у спортивному костюмі з барсеткою. Має кіоск запчастин до мобільних телефонів. — Рік роботи для підприємця рахують як півроку стажу. Це я у 120 років маю право на пенсію піти?

— Олєжка, ну шо ти женеш, — сміється другий. — У нас государство гуманне — відробиш, скільки встигнеш, і помреш.

Обоє регочуть.

Зараз ви читаєте новину «У чергах до податкових підприємці стояли по чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі