середа, 11 січня 2012 08:21

Шахрайка виманила у киян мільйон доларів

Киянка Валентина Яремчук, 56 років, віддала шахрайці $100 тис. Їх позичила в банку, під заставу своєї двокімнатки на житломасиві Відрадний. Фінустанова тепер погрожує конфіскувати помешкання.

Валентина Іванівна мала рак молочної залози. Після операції дали інвалідність першої групи. Живе з батьками-пенсіонерами. Почала відвідувати служби в церкві "Посольство Боже", де пастором є Сандей Аделаджа. Там і потрапила до шахраїв.

— На кожному служінні з нас вимагали, щоб ми заробляли більше грошей, ішли в бізнес. Людмила Слюсар, "сестра" з церкви, запросила працювати страховим агентом. Але за навчання треба заплатити тисячу доларів. Де мені, інваліду, взяти такі гроші? Це не проблема, запевнила "сестра". Пообіцяла познайомити з видатним економістом. І звела мене із Жанною Кисіль. Це жінка з вольовим обличчям. Має хватку і чіпкий розум, говорить сміливо. Такі не стануть морочитися із простою людиною. Але, як виявилося, Жанна теж ходить у церкву до Сандея. Вона взяла наді мною опіку. Три місяці дзвонила чи не щодня. Стала для мене подругою. Я розповідала про свої біди із хворобою та чоловіком, про фінансові проблеми. А Жанна хвалилася, як її Бог рясно благословляє. Пастор Сандей дозволяв їй розказувати про успіхи в бізнесі з церковної кафедри.

Ми познайомилися в квітні 2007-го. Ближче до осені вона вже почала тиснути на мене. "Ты живешь, как нищая оборванка! Как ты можешь ходить в такой одежде?" Сама вдягалася шикарно, вся в золоті. Якось Жанна витягла мене на речовий ринок Петрівка. Увесь час підбивала: "Поміряй те, поміряй се. Збадьорись! Подивись, як ця річ тобі пасує". А потім кілька речей, які я поміряла, купила. Витратила 600 доларів. Склала в пакет. Сказала, що дарує мені. Я не могла не взяти. Бо це ж благословення. У церкві нас учили, що від подарунків не можна відмовлятися. Бо це те саме, що відмовитися від Божого благословення. Я купилася на щедрість Жанни.

— Потім щодня хвалилася своїми успіхами. А в мене в голові — ніякої ідеї, як заробити більше. Одного дня Жанна ніби між іншим, знехотя запропонувала взяти кредит. Гроші вкласти в її бізнес. Пообіцяла платити дохід 10 процентів на місяць як своїй подрузі.

Кредити інваліду Валентині Яремчук банк погодився видати під заставу квартири. Також була потрібна згода двох поручителів. Однак батьки та дочка Валентини Іванівни довго не погоджувалися давати житло в заставу. Вони теж були прописані там.

— Жанна обурювалася: "Твоя дочка, видно, хоче твоєї смерті". За пару місяців уламала її дати згоду на кредит, — продовжує Валентина Іванівна. — Потім, коли я їй віддала гроші під розписку, заспокоювала: "Ти живи і не переживай".

Жінка віддала шахрайці $100 тис. Та пообіцяла повернути їх із відсотками 2009-го, у сумі $220 тис. Однак Яремчук нічого не отримала.

Жанні Кисіль віддали гроші ще 24 вірян "Посольства Божого", загалом близько $1 млн. Кошти передавала спільнику з церкви Павлові Косенку.

Шахрайка видавала розписки. Наприклад, підписані 20009 роком. Стосовно неї наприкінці 2009-го порушили кримінальну справу. У грудні 2011-го ув'язнили за шахрайство на дев'ять років. Павла Косенка — на 11.

Шахраї застосували звичну для них схему, коментує правозахисник, доктор права Іван Боднарук, 38 років:

— Жанна Кисіль заманювала жертв, а Павло Косенко їх упольовував. Вони зловживали довірою прихожан церкви. Спершу обидва створили собі антураж. Носили дорогий одяг. Одягали напоказ масивні золоті речі, їздили шикарними машинами. Пастору Жанна подарувала джип "Тойота Прадо". Зазвичай шахраї багато хваляться. При цьому не показують жодних документальних підтверджень, що мають реальний бізнес. Ведуть словесну атаку на жертв. Обробляють їх доти, доки не виманять гроші. Уберегтися від шахраїв можна. Якщо вам хтось пропонує вкладати гроші в його бізнес, попросіть дати почитати його бізнес-план, проект нового підприємства. Право власності, реєстрацію можна перевірити через інтернет в єдиному державному реєстрі. Якщо вам бракує знань та досвіду, зверніться до безкоштовних юридичних клінік, державних служб. Вони допоможуть розібратися, чи варто вкладати в цей бізнес. Ніколи не ведіться на спокусливі відсотки. Не звертайте уваги на зовнішній антураж — одяг, охорону чи дорогі автівки. Їх можна найняти за кількасот доларів.

Зараз ви читаєте новину «Шахрайка виманила у киян мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі