вівторок, 22 серпня 2017 07:15

Раніше українець на оплату комунальних послуг витрачав дев'ять відсотків зарплати, тепер — 16. Це найвищий показник у Європі

Автор: www.ohrimenko/blogspot.com
  ­Президент Українсько­го ана­літич­ного центру Олександр Охріменко: ”Витрати перевищують реальну зар­плату”
­Президент Українсько­го ана­літич­ного центру Олександр Охріменко: ”Витрати перевищують реальну зар­плату”

— За останні три роки середня українська сім'я стала біднішою. Якщо взяти минулий і цей рік, то реальний дохід знизився на 45 відсот­ків, — говорить президент Українського аналітичного центру 53-річний Олександр Охріменко.

— 2015-го інфляція складала близько 50 відсотків. 2016 року доходи населення потихеньку росли. Але витрати перевищують реальну зарплату. Бо подорожчала комуналка. Ціна на газ збільшилася в 10 разів, на тепло — у вісім, на електроенергію — в чотири.

Раніше українець на оплату комунальних послуг витрачав дев'ять відсотків зарплати, тепер — 16. Це найвищий показник у Європі.

Підвищення мінімальної зарплати позитивно вплинуло чи нічого не змінило?

— Зарплата зросла, але й ціни виросли. Молоко подорожчало на 48 відсотків, масло — майже на 50. М'ясо — на 22 відсотки. Більш-менш доступною залишається курятина. Але й вона дорожчає. Ми отримуємо більше грошей, але купівельна спроможність знизилася. Потрібно, щоб вона виросла до рівня 2013 року.

Уряд звітує про середню зарплату по країні в понад сім тисяч гривень. Де таку ­отримують?

— У Києві середня зарплата — 10 тисяч гривень, у регіонах — сім. Найбільше отримують працівники авіації, ІТ-технологій, фінансової сфери. Підвищили зарплату держслужбовцям. В освіті середня становить 4,8 тисячі.

На що витрачає зарплату українець?

— На їжу витрачають майже половину заробленого. На комунальні послуги — 16 відсот­ків. Раніше українці витрачали на одяг 8 відсотків, тепер — 6. Це показує, люди почали економити на одязі. Хтось менше купує, хтось одягається в секонд-хенді. Вітчизняний одяг і взуття є в продажу, але вони дорогі. Найбільше українці почали економити на відпочинку. Тих, хто проводить відпустку на морі, всього 1,2 відсотка. Це майже нічого. В нормальних країнах ця цифра становить не менш як 10 відсотків. Другий показник — українці почали економити на освіті та здоров'ї. Частина тих, хто їздив автомобілями, пересіли на громадський транспорт.

Із 1 липня відмінили держ­регулювання цін. Частина соціальних продуктів подорожчала. Що буде з цінами далі?

— Держрегулювання ніяк не впливало, не впливає й не може впливати на вартість продуктів. Це був міф. В Україні ціни за останні два роки зросли на 76 відсотків. Вартість продуктів залежить від різкого зростання мінімальної зарплати. Її треба було піднімати поетапно. Виросла ціна на енергоносії. Це теж позначається на вартості виробництва й реалізації ­товару.

Восени продукти можуть ще подорожчати. Наприклад, закупівельна ціна на зерно виросла цього року на 18 відсотків. При цьому бізнес скаржиться, суттєво зросли витрати на енергоносії. Тому дешевих продуктів годі чекати. Можна очікувати росту цін до кінця року на рівні ­10–15 відсотків.

Українці масово їдуть на роботу за кордон. Ця тенденція продовжиться?

— Їздитимуть і далі. І це добре. Що більше виїдуть, то менше буде в Україні безробітних. Ще позитивний фактор, люди на зароблені гроші купляють житло, ресторани, вкладають в іншу нерухомість. Фактично інвестують у розвиток українського бізнесу. Наші компанії так чи інакше живуть за рахунок заробітчан. За півроку громадяни офіційно перевели в Україну 3,5 мільярда доларів. Тому керівництву країни вигідно, щоб люди їхали за кордон, працювали там і привозили додому гроші. Думаю, з часом кількість заробітчан збільшиться. Це основне джерело надходження валюти в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Раніше українець на оплату комунальних послуг витрачав дев'ять відсотків зарплати, тепер — 16. Це найвищий показник у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі