вівторок, 20 січня 2009 16:46

"Промінвестбанк" продали росіянам

Із 15 січня 2009 року "Промінвестбанк" належить російському "Внешэкономбанку". Йому продали 75% акцій українського банку.

Проблеми із "Промінвестбанком" почалися в серпні 2008-го. Серед клієнтів пустили чутку — нібито банк на порозі банкрутства. Паніка почалася на Донеччині, за місяць поширилася країною. Вкладники стояли в чергах, щоб забрати гроші з банку.

Серед імовірних організаторів паніки називали бізнес-структури, пов"язані з Партією регіонів. Вони добивалися продажу їм "Промінвестбанку". Президент і Нацбанк пропонували націоналізувати банк. Виділили йому 2 млрд грн допомоги. Проте в листопаді 2008-го 70% акцій продали компанії "Slav AG". Вона нібито належить депутатам-"регіоналам" Сергію та Андрію Клюєвим.

— За чутками, у братів Клюєвих не вистачило грошей, аби викупити додатковий випуск акцій "Промінвестбанку". За позикою вони звернулися до "Внешэкономбанка". Росіяни вирішили обійтися без них, самі купили цей банк, — пояснює Олександр Сєдих, 24 роки, фіндиректор компанії "Простобанк консалтинг".

Отримати коментар Андрія або Сергія Клюєвих "ГПУ" не вдалося.

Головою ради банку є прем"єр-міністр Росії

— Не думаю, що Клюєв вам щось розповість, він неохоче дає інтерв"ю, — повідомив "ГПУ" Олександр Кушніренко із комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради. — Узагалі, я його не бачив із кінця 2008-го.

Продаж ПІБу росіянам буде вигідним для клієнтів, вважає Олександр Сєдих.

— Інвестиції дозволять відновити репутацію банку. Росіяни видаватимуть кредити, що припинили робити більшість українських банків. Націоналізація "Промінвестбанку" була невигідною для держави. Як неодноразово підкреслював Президент, держава — поганий господар. Державні банки поступово здають позиції. В умовах фінансової кризи націоналізація — це додаткові витрати з бюджету. А їх не вистачає на найнеобхідніше.

"Внешэкономбанк", як зазначено на сайті установи, є агентом уряду Росії і звітує лише своїй наглядовій раді. Головою ради банку є екс-президент, а нині прем"єрміністр Росії Володимир Путін.

— У цьому продажу є мінус. Російські капітал і держава зможуть контролювати низку великих українських підприємств-боржників. Наприклад, літакобудівна галузь обслуговується в ПІБі, — вважає Віктор Лисицький, 63 роки, радник голови правління "Приватбанку". — Хоча насправді банківська система Росії відсталіша за нашу.

Зараз ви читаєте новину «"Промінвестбанк" продали росіянам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі