вівторок, 18 січня 2022 11:31

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів озвучив передумови для подорожчання хлібопродукції на 20%

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів озвучив передумови для подорожчання хлібопродукції на 20%
Через брак зерна хліб може подорожчати вже наприкінці зими. Фото: Укрінформ

Попри те, що хлібопекарські підприємства нарешті отримають газ за пільговою ціною, передумови для подорожчання хлібопродукції залишаються. Хлібо-булочні вироби вже у найближчі місяці можуть зрости в ціні на 20%, каже президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко.

Він повідомив Gazeta.ua, що сьогодні всі головні хлібопекарські підприємства, які подали заявки на отримання газу за пільговою ціною, були включені до списку Міністерства аграрної промисловості і затверджені для подачі на біржу, мають отримати газ на останню декаду січня.

"На лютий вже збирають заявки, сподіваємось, що ця схема запрацює. Якщо все вдасться, то хлібопекарні матимуть пільговий газ до кінця квітня. Але навіть за цих умов не можна вести мову, що хліб не подорожчає. Мова йде про те, що завдяки пільговим цінам на газ хлібопекарські підприємства не зупинять роботу", – окреслив ситуацію Юрій Дученко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Укрхлібпрому попередив про можливе повторення в Україні казахстанського сценарію

Наразі, за його словами, на вітчизняному ринку спостерігається брак зерна та борошна.

"Пропозиції на ринку дуже мало. Відповідно штучно нагнітається ціна на продовольче зерно. Воно подорожчало на 30-40% залежно від класу, борошно подорожчало на 40% за рік.

Експорт – це дуже добре, але не треба забувати про внутрішній ринок. Необхідно збалансувати ринок, щоб були залишки продовольчого зерна. А то вивезли зерно, а тепер, як заявляють, вже беремося імпортувати борошно з Туреччини. Дехто, бачачи ситуацію, притримує продовольче зерно, бо чекає ще кращу ціну. Реальну картину по залишках зерна ми побачимо на початку весни. Сьогодні ж маємо дефіцит зерна на ринку", – стверджує керівник ВАП.

За його прогнозом, через ріст цін на зерно та потенційне збільшення інших витрат пекарів, хлібопродукція може здорожчати вже наприкінці зими або на початку весни.

"Не забуваємо про ціни на електроенергію, інші складові собівартості. Побачимо, що буде з цінами на цукор та олію. В лютому вже матимемо повну картину. Не виключаю, що вже в лютому-березні, можливо, в квітні, хлібопродукція подорожчає на 20%", – сказав Юрій Дученко.

Нагадаємо, 31 грудня 2021 року Кабінет міністрів установив торговельну надбавку не вище як 1% за постачання природного газу власного видобутку виробникам низки продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість.

Рішення поширюється на компанії, для яких основним видом діяльності є виробництво борошна пшеничного першого сорту, молока пастеризованого жирністю 2,5% (у плівці), хліба житньо-пшеничного, яєць курячих категорії С1, птиці (тушки курячої), а також батона й соняшникової олії, які внесли до відповідного переліку 30 грудня.

Водночас дія цієї постанови має тривати до кінця карантину через Covid-19, але не довше ніж до кінця квітня 2022 року.

Постановою №1433 Кабмін також зобов'язав приватних газовидобувачів продавати до кінця квітня 20% видобутого газу на українській енергетичній біржі.

Водночас у звернення ВАП до керівництві держави йшлося, що постанова Кабміну не виконується. Адже постачання газу на пільгових умовах хлібопекарням обіцяли на початку січня, потім терміни перенесли на 10-11 січня, далі визначили дату проведення торгів - 12 січня, однак потім відклали все до 14 січня 2022 року. Врешті перші торги перенесли на 17 січня.

Також Кабмін запровадив державне регулювання цін на низку харчових продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Президент Всеукраїнської асоціації пекарів озвучив передумови для подорожчання хлібопродукції на 20%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі