вівторок, 16 червня 2009 18:30

Поминальний обід у кафе коштує 45 гривень з особи

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Михайло Паньків (ліворуч) разом із завідувачем кафе ”Поминальне” просять клієнтів записувати свої відгуки про обслуговування у Книгу пам’яті. У ній лише подяки
Михайло Паньків (ліворуч) разом із завідувачем кафе ”Поминальне” просять клієнтів записувати свої відгуки про обслуговування у Книгу пам’яті. У ній лише подяки

Спеціалізоване кафе для поминальних обідів відкрили у Вінниці. Зал на 130 осіб збудували на околиці, на вул. Фрунзе, 4. Скатерті та гардини підібрали темних кольорів.

— Ми не проводимо свят, — зауважує Михайло Паньків, 42 роки, власник ритуальної фірми "Реквієм", до якої входить кафе "Поминальне". — Тому навіть прибори не використовувалися на хрестинах чи весіллях.

Зазвичай, за поминальний обід у Вінниці беруть 100 грн з особи. А в "Поминальному" — 35–45 грн залежно від меню.

— Ми не робимо накруток, — додає Паньків. — Маю ще фірму з виготовлення металопластикових вікон. Отам заробляю гроші. А "Реквієм" — це допомога людям.

Фірма "Реквієм" організовує похорони з усіма послугами.

— Часто буваю за кордоном, — каже чоловік. — Бачив європейські похорони. Такого сервісу в нас не було. Людям важко швидко та правильно зорієнтуватися, особливо коли трагедія вперше в їхній родині. Наш салон пропонує повний комплекс. Уся продукція освячена монахом Євлогієм із Вінниці. Провести людину в останню путь запрошуємо священиків різних віросповідань. Є в нас і спеціалісти, які накладуть померлому макіяж.

Спеціалісти накладуть померлому макіяж

Поховання у Вінниці обходиться в 3–4 тис. грн.

— Це не рахуючи обіду, — підраховує Паньків. — Трапляться, що людина приїхала до нас з іншої країни, тут померла. Маємо цинкові гроби, допомагаємо оформити документи для вивезення тіла за кордон. Є власний транспорт із морозильною камерою. Оплата із розрахунку по 2 гривні за кілометр. Робили ще перезахоронення та ексгумацію.

Через Інтернет "Реквієму" замовляють догляд за могилами.

— Уже є понад 40 клієнтів, що живуть далеко, а могилки рідних нема кому доглянути, — пояснює Паньків. — Найчастіше просять з Америки, Німеччини, Ізраїлю, особливо на поминальні дні. Кому оградку пофарбувати чи нову поставити. Кому квіточки пересадити. Якщо треба, пам"ятник замінити. Заключаємо з клієнтами договір. Зробили роботу — вислали фотографії. Звичайне упорядкування могили коштує близько 200 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Поминальний обід у кафе коштує 45 гривень з особи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі