пʼятниця, 28 вересня 2018 07:30

"Отримає пенсію, розкладе на диван і рахує"

— На роботі отримала зар­платну картку. Одразу віддала її синові. Кажу йому, коли гроші нарахували. Він знімає, мені привозить. Чоловік за пенсією в Ощадбанк ходить, — розповідає 55-річна Галина Максим'юк із райцентру Стрий на Львівщині. Працює кухарем, чоловік 62-річний Анатолій — пенсіонер.

У нас спільний бюджет із чоловіком. Мою зарплату і його пенсію складаємо. Одразу розподіляємо: що на комуналку витратимо, що на продукти, онукові на подарунок на день народження. Якщо наприкінці місяця вдається заощадити, можна й обновку прикупити. Як тільки почали банківські картки видавати, хотіла сама гроші знімати в банкоматі. Пішла перший раз. Стоїть дівчина біля нього і плаче. Каже, збій у програмі. Банкомат гроші з картки списав, а не видав. То її стипендія була. Вона одразу зателефонувала до банку. Сказали: сьогодні нічим не допоможемо, приходьте завтра. Не знаю, віддали їй ті гроші чи ні. Але я такого страху набралася, що більше вирішила до банкомату не ходити. То ж треба цілий місяць тяжко працювати, щоби потім через якийсь збій гроші втратити. Мій чоловік теж не технічна людина. Ще й проблеми із зором має. Йому з картками краще не зв'язуватися.

Син каже, що скоро взагалі грошей не буде, весь світ на картки перейде. Думаю, що за мого життя ще того не станеться. Люди в нас люблять купюри. Сусідка каже, що від них енергію черпає. Отримає пенсію, розкладе гроші на диван і рахує. Потім п'ятисотки до п'ятисоток кладе, двохсотки до двохсоток. А на базарі як карткою розрахуєшся? Гроші людей ще й зближують. Ти комусь позичив, хтось тобі. Комусь грубшу купюру розміняти треба.

Моя невістка одяг тільки по інтернету замовляє. Одного разу її обдурили: гроші переказала, а товару не отримала. Через банк просила, аби картку шахрая заблокували. Другий раз не той розмір штанів прислали. Якби по магазинах пішла, того не сталося б.

— 15 років користуюся послугами банків. Раніше перераховували на картку зарплату, тепер — пенсію, — говорить 67-річна Анастасія Міщенко з Черкас. — Спочатку боялася користуватися банкоматом. Ходила в касу, давала паспорт і карточку. Казала касиру, яку суму хочу зняти. А потім вирішила вчитися самостійно знімати гроші. Вставляла карточку, вводила пін-код. Просила когось, хто стояв за мною в черзі, щоб командували, на що натискати. Банківською карточкою зручно розраховуватися в магазинах. Щотижня в одному із супермаркетів для пенсіонерів роблять 10 відсотків знижки на кулінарію, хліб, випічку, молочні та м'ясні продукти. Комунальні послуги теж оплачую з картки. Бо в касу черга стоїть.

Львівський підприємець 45-річний Андрій Кокорда майже не використовує готівки. Має картки чотирьох банків.

— 10 років тому знайомі продали квартиру за 40 тисяч доларів. Щойно вийшли від нотаріуса, як на них напали грабіжники. Відібрали все до копійки. Міліція тоді нікого не знайшла. Для себе вирішив — ніякої готівки. Особливо, коли мова йде про серйозні суми. Не люблю гаманців і зайвих речей у кишенях. Тримаю лише мобільний телефон. Колись товаришеві позичив 2 тисячі гривень. Той віддав готівкою. Поклав у кишеню, забув про них. Дружина одяг випрала. Жодної купюри не врятували.

Маю кондитерський бізнес. Гроші за сировину, зар­плату працівникам, усі додаткові витрати перераховую лише з рахунку на рахунок. Спочатку справлявся сам. Тепер виробництво росте — найняв бухгалтера. Усі доходи теж отримую на банківський рахунок. Всі витрати зберігаються в історії платежів. Ще й із корупцією таким чином борюся. Виникає думка дати хабара, а нічим. Дружина носить гаманець. Півроку тому навчилася через інтернет за комунальні послуги платити. Раніше по 2 години в чергах до каси вистоювала.

Добре було б, якби всі перейшли на безготівкові розрахунки. Але наше суспільство ще до того неготове. На вихідних зайшов у супермаркет, набрав товару на 500 гривень. Приходжу до каси, а там напис: "Термінал не працює. Розраховуйтеся готівкою". Довелося все по полицях назад розкладати. Колись уночі таксі зловив. Кажу водієві: "Дай номер картки, я тобі гроші перекажу". А він: "Ти з дуба впав? Або плати, або виходь". Добре, що на слово повірив, до будинку підвіз. Дружина гроші винесла.

60,1 мільйона платіжних карток випустили українські банки, порахували в НБУ. Із них 35,5 млн — активні, тобто ними українці зараз користуються. Працює 18,5 тис. банкоматів. У магазинах встановлено 251,5 тис. платіжних терміналів. Найбільше картками й послугами банків користуються в Києві, Дніпропетровській і Харківській областях.

Зараз ви читаєте новину «"Отримає пенсію, розкладе на диван і рахує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі