вівторок, 27 грудня 2016 07:45

Половина українців відмовилися від спиртного

— Щороку діти приїздять на новорічні свята з Німеччини. Уже п'ятий рік готую одне й те ж. Зять любить холодець із домашнього ­півня, для доньки — олів'є. Для себе фарширую рибу, онукам роблю млинці з куркою й грибами. Далі по мєлочі — трошки домашньої ковбаси, нарізку з сиру і обов'язково бутерброди з червоною ікрою. Ще доставляю свої закрутки — огірки, помідори, консервовані сливи. Їх купую влітку, то у витрати не ­рахую. На все відкладаю зарання. Бо Новий рік для мене найдорожче свято, — розповідає 64-річна Надія ПРИСЯЖНЮК із Вінниці. — Думала підготуватися до подорожчання горілки, але не встигла. Пенсію затримали. Довелося купувати дорогу. За літр віддала 150 гривень. Ще взяла півлітрову по 79. Ми живемо в квартирі. Після Нового року починають ходити посипальники. Торік сусід прийшов. Не було, що дати в руки. Він образився.

Цьогоріч жінка економить на алкоголі. Пляшка найдешевшого шампанського — 70 грн.

— Взяла дитяче шампанське, аби було з бульбашками до столу. Воно по 28 гривень. На від не отлічиш від дорогого. А для крєпості по 20 грамів водки додам, — продовжує. — Цього року почала зарання скуповуватися на свята. Їздила по великих мережах і купляла там по акціях. Веду щоденник цін. Туди записую спостереження. Мене не обдурять. Було таке, що поставили ціну на банку сайри 29 гривень. А за день до того вона коштувала 27. Придбала зарання горошок, майонез, до якого в подарунок ішла гірчиця. Замовила півня у знайомих.

Ікру жінка замовила на гуртовому сайті. Збиралася у складчину з кількома пенсіонерами.

— Мене донька навчила робити гуртові закупки. Це коли кілька людей купують по нижчій ціні. Банки на роздріб 130 гривень. Гуртом 90. ­Зібрали всіх сусідів й замовили 10 банок. Привезли нам безплатно, — додає Надія Присяжнюк.

Традиційний рецепт олів'є змінить. Додасть у нього курятину замість ковбаси.

— Якраз ковбаса найсильніше подорожчала за останній тиждень. Кілограм вареної вищого гатунку продають за 167 гривень, а була на 24 гривні дешевше. Ходжу до одного й того ж чоловіка. Питаю: "Чого підвищення відбулося?" Той зам'явся, мовляв, мінімалку підіймають. Кіло курячого філе буде 64 гривні.

Торік жінка витратила на новорічний стіл 885 грн. Цьогоріч доведеться віддати 1395 грн.

— Це при тому, що відмовилася від вина та шампанського. Рибу теж взяла дешевшу. Замість традиційної щуки — товстолоб. За рік щука подорожчала наполовину. Торік перед святами купувала по 50 гривень. Цього року стала по 75, — говорить Надія Присяжнюк.

За рік продукти і напої українського виробника подорожчали на 58%.

— Половина українців відмовилися від спиртного, — каже бізнес-консультант 40-річний Андрій Степановський. — Ще частина замінять дорогий алкоголь домашніми напоями. Падіння бачимо по закупках. 2015-го кожна родина купувала дві пляшки шампанського. Цьогоріч кількість зменшилася до півпляшки. Шампанське заміняють дешевим вином або горілкою. Її теж беруть у меншій кількості. Середня ціна новорічного столу на родину з чотирьох осіб — 1235 гривень. Торік цей же стіл був на 500‑600 гривень дешевший. Єдиний плюс — подешевшали овочі та фрукти. Через закритий російський ринок ціна на них суттєво впала. Але кількість з'їдених мандаринів не перевищить 3 кілограми на особу.

190 гривень коштує літрова банка з інгредієнтами салату олів'є. Таку новорічну доставку запропонувала киянам мережа кав'ярень "Компот" у Києві та Одесі. Туди входять горошок, морква, картопля, кріп, яйця, свіжі та мариновані огірки, куряче філе. До банки додають пачку майонезу. Крім того, пропонують доставку "похмільного лимонаду" 1 січня. 180 мл напою дають у подарунок до салату.

Зараз ви читаєте новину «Половина українців відмовилися від спиртного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі