пʼятниця, 06 липня 2018 05:11

Почнуть арештовувати майно злісних неплатників аліментів

3 липня Верховна Рада ухвалила законопроект, який підвищує відповідальність боржника за несплату аліментів. Він передбачає автоматичний арешт коштів та громадські роботи. Крім того, за рік заборгованості доведеться заплатити штраф 20% від суми боргу, два — 30%, три і більше — 50%.

Тепер, щоб вивезти дитину на лікування, навчання чи відпочинок за межі України, достатньо рішення того з батьків, хто проживає з нею.

— В Україні, на відміну від Європи, дійсно є проблеми з аліментами. Люди відмовляються платити їх. Крім того, багато українців працюють неофіційно. Метод "подати до суду й чекати компенсацію" не завжди ефективний. Тому боржників хочуть залякати та примусити платити. За новими правилами, аліменти дозволили стягувати з майна боржника, який офіційно не працює. Наприклад, можна арештувати його автівку і примусово продати її. Таким чином компенсувати заборгованість по сплаті аліментів. Нова норма дійсно захищає інтереси тих дітей, кому батьки не хочуть матеріально допомагати, — розповідає економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

Закон про аліменти цього року змінюють удруге. У лютому злісних неплатників дозволили примусово направляти на громадські роботи, їм заборонили виїзд за кордон, обмежили право керувати автомобілем чи використовувати зброю.

Розмір аліментів встановлюється за рішенням суду. Може досягати 50% від заробітної плати платника. Однак не менше прожиткового мінімуму. Якщо особа не працює, суму аліментів розраховують за середньостатистичними даними середньої зарплати в даному регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Почнуть арештовувати майно злісних неплатників аліментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі