— Зараз саме час відкривати перепелині ферми. Раніше їх було чимало на Донбасі. Постачали продукцію в супермаркети Києва, Львова, Дніпра. Через війну закрилися понад 20 великих господарств, — розповідає киянин 37-річний Леонід Кириченко. Має ферму біля Ірпеня на Київщині.
— Міні-ферму варто починати з 500 голів птиці. Таку кількість перепелів можна розмістити у двох сараях. Вкладають у справу до 3 тисяч євро. Основні витрати — клітки, поїлки, автоматичні годівниці. Самців слід брати на третину менше, ніж самок. Менше господарство тримати невигідно.
У мене на фермі є 10 тисяч голів птиці. Працюють четверо працівників. Вони прибирають, збирають яйця, ріжуть птицю. Яйця продаємо в магазини. Щодня маємо 8 тисяч штук. Перепілки несуться весь рік. Оптова ціна 16 гривень за 20 штук. У роздріб продають по 22 гривні. Торгую також тушками. Спочатку загортав у вакуумні упаковки по кілограму. Постачав у супермаркети, ресторани. Згодом зрозумів, це — невигідно. Так багато бояться купувати. Зменшив упаковку наполовину. Кілограм коштує 95 гривень. Найкраще перепілки продаються в Києві. Для менших міст — дорого.
Торік відкрив цех, де коптимо й запікаємо птицю. Копчених перепілок оптом продаю по 110 гривень за кілограм. Запечені та фаршировані вареними яйцями — по 170. Одна тушка заважує на 30–40 гривень.
Якщо торгувати лише яйцями, ферма окупиться за рік. Більшість господарств так і працюють. А от м'яса пропонують мало. Якщо ще й тушки птиці продавати, окупиться за півроку.
Коментарі