вівторок, 24 вересня 2013 05:15

"Одну корову тримати невигідно. Треба хоча б зо три"

34-річна Любов Савка з райцентру Жовква Львівської області тримає 10 корів і троє телят. Через день на ринок в обласний центр возить по 10 кг домашнього сиру і сметани. Заробляє по 300-400 грн.

— Раніше працювала лакувальницею на приватному підприємстві. Звільнилася, бо через токсини дістала алергію, — розповідає. — Почала їздити на заробітки до Польщі. Чоловік працював на будовах. Хотілося знайти роботу недалеко від дому. Чотири роки тому купила першу корову Валю. Тоді ціни були лояльні — за неї всього 3400 гривень виклала. Одну корову тримати невигідно. Сметану та сир треба цілий тиждень збирати, продукти псуються. Аби їздити на базар, треба мати хоча б зо три. Почала докуповувати худобу. Тепер "бабці" за корову треба дати 9 тисяч, породиста коштує 15. Якщо купувати голландську, то й на всі 25 тисяч гривень потягне. Така з кращої селекції, дає більші надої. Молочну корову відразу видно. У неї мала голова, тонкі роги. Під животом "молочний колодязь", де має поміститися великий палець. Молочні жили — товсті. Шкіра у корови має бути тонка, а ребра — широкі.

Доглядати за худобою допомагають чоловік Анатолій і свекруха Стефанія Петрівна. Годують діти 16-річний Андрій та Вероніка, 11 років.

Любов Савка оформилася як приватний підприємець. Сама веде бухгалтерію. У її книжці три графи — скільки заробляє, на що витрачає, на чому економить.

— Найкращі заробітки у травні. Тоді корови добре напасаються, дають гарні надої, — каже. — У червні прибутки зменшуються. В середньому за добу надоюю

25-30 літрів молока. Ним практично не торгую. Його на ринку рідко купують, швидко скисає. Переробляю на сир та сметану. Влітку за кілограм сиру беру 15-20 гривень. Сметана — дорожча. На базарі орендую місце. Щомісяця плачу 300 гривень, кожного разу додаю по 10-20 гривень. Усю мою продукцію перевіряє ветеринарна служба. За аналіз ще треба "десятку" дати. На бензин до ринку і назад іде 50 гривень.

На будівництво стайні для худоби взяла сільськогосподарський кредит у банку — 127 тис. грн — на чотири роки під 11% річних.

— Стайню будували з блоків. Зараз усі прибутки йдуть на погашення позики. Тільки через чотири роки підемо у "плюс", — зазначає. — Корм для худоби не заготовляємо, а купуємо. Корів не можна як попало годувати. Їм потрібне збалансоване харчування. Беремо висівки, на місяць іде 1750 гривень. За соняшникову макуху плачу 2700. За 200-літрову бочку дробини — 80. На місяць іде таких шість. У господарів купуємо сіно, солому. Тільки жом дармовий — на буряковому заводі в Радехові беремо за гривню.

Перед кожною коровою у стайні Савки — "кормовий стіл". Залишки їжі господарі змітають. Худоба стоїть на спеціальних килимках. У стайні — два доїльні апарати. Один — вітчизняний, другий — швейцарський. Останній подарувала Львівська аграрна дорадча служба. Савка брала участь у проекті "Підвищення конкурентоздатності молочного сектору в Україні".

— Вартість такого апарата — 8 тисяч гривень. Український служить усього рік, імпортний — довше, — додає. — Також нам подарували танк для охолодження молока, в магазинах такий коштує 19 500. Задарма дали бойлер за 1300 гривень та поїлки. Коли перевели корів до нової стайні, вони почали давати на 20 відсотків більше молока. У старій стайні копалися. Ветеринар пояснив, що через брак світла корови у депресії. Тепер 16 годин вони стоять при світлі. Часом Вероніка включає їм музику на телефоні.

— Прикро, бо зараз на ринку стоять одні перекупщики. У селян беруть молоко за півціни, перепродують, — розповідає. — Приїжджаю, на моєму місці стоїть жінка з 16 літрами сметани. Тримає всього дві корови. Зрозуміло, що то за сметана. У мене 10 корів, і стільки не назбирую.

На місячному теляті заробляють тисячу гривень

56-річна Леся Палюга із селища Великий Любінь Городоцького району Львівщини говорить, що не вигідно вирощувати телят на м'ясо.

— Якщо народилася теличка, треба шукати покупців, які би її брали на корову. Якщо родиться бичок, одразу продавати м'ясникам. Вирішила місяць потримати і самостійно м'ясо на базарі продати. За той час теля випило молока на 2 тисячі гривень. Заробила на ньому 1300. Коли заплатила різникові, за бензин та місце на ринку, залишилася тисяча. Вийшло, що рівно половину втратила.

Зараз ви читаєте новину «"Одну корову тримати невигідно. Треба хоча б зо три"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі