четвер, 19 серпня 2021 00:06

Нові тарифи на електроенергію діятимуть із жовтня

Із 1 жовтня діятимуть нові тарифи на електроенергію для населення. ­Домогосподарства, які споживають до 250 кВт/год, платитимуть 1,44 грн. Понад 250 кВт/год — 1,68 грн. Таку постанову уряд опублікував 17 серпня.

Ціну в 1,68 грн матимуть також мешканці гуртожитків, які розраховуються за електрику за загальним лічильником, дачні та гаражні кооперативи, садові товариства, юридичні особи, які здають житло переселенцям, релігійні організації.

Таку ціну Кабмін установив на період із 1 жовтня 2021 року по 30 квітня 2022-го. Зараз діє єдиний тариф — 1,68 грн, незалежно від рівня споживання. Електроенергія подешевшає для 80% населення, заявило Міністерство енергетики. Стільки українців використовують до 250 кВт/год на місяць.

— Економіки в цьому рішенні немає. Це чиста політика. Такі рішення принесуть великі проблеми для енергетики, — каже енергетичний експерт 50-річний Святослав Павлюк. — Енергоатом зобов'язали постачати населенню електроенергію по 1 копійці за кіловат. А транспортування коштує 1,6–1,7 гривні. Фактично українці платять тільки за доставку.

У такому разі уряд повинен визначити, звідки компенсує продавцям різницю між ринковою та реальною ціною. Бо рано чи пізно вони виставлять бюджету рахунок і скажуть: ви нас змушували продавати дешево. Вони мають на це право. Нафтогаз уже кілька разів так робив.

Штучне заниження цін на електроенергію триває десятиліттями і спотворює ситуацію. Громадяни вважають — так і має бути. Пере­робляють системи опалення під електрику. Хоч в усьому світі — це найдорожчий вид енергії, бо він універсальний. А в нас найдешевший.

— Тариф 1,44 гривні економічно не обґрунтований, — говорить експерт з енергетики Геннадій Рябцев, 48 років. — Зараз в Україні сім'я з чотирьох осіб у середньому споживає близько 400 кіловатів електроенергії на місяць. Звідки чиновники взяли цифру про 80 відсотків домогосподарств, які споживають менше 250 кіловатів — невідомо.

— Уряд знизив тариф на електроенергію, щоб мати хоч якийсь козир у рукаві, — каже економіст Олексій Кущ, 43 роки. — Під час опалювального сезону розповідатимуть, що роблять соціальні кроки. Тариф на електроенергію обрали спеціально, бо він найдешевший для влади. Якщо справедливі ціни на газ — це десятки мільярдів гривень. То тут треба знайти 7–8 мільярдів на рік.

Єдине незрозуміло, чому не зробили підвищений тариф для тих, хто споживає більше 500 чи 1000 кіловатів. Мова не про квартири чи будинки, які мають електричне опалення. Йдеться про багатих українців, які опалюють у такий спосіб басейни, сауни. Вони надмірно споживають електроенергію. Тому повинні більше платити.

Україні доведеться переходити на ринкові ціни на електроенергію для населення. Бо ми взяли на себе зобов'язання перед зовнішніми кредиторами.

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи на електроенергію діятимуть із жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі