пʼятниця, 21 січня 2011 04:30

Недоплачують пенсію постраждалим від Чорнобиля

"Я пенсіонерка, маю статус постраждалої від Чорнобильської катастрофи третьої категорії. Щомісяця нам платять на оздоровлення 2,10 гривні. Хто розрахував такий розмір допомоги?"

Запитує Раїса Коваленко, 72 роки, із села Прибірськ Іванківського району Київської області.

Відповідає радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс", адвокат Олександр Кротенко, 25 років:

— Розмір щомісячної допомоги на оздоровлення встановлений постановою Кабміну 1996 року. Відтоді його не переглядали.

Постраждалим від Чорнобильської катастрофи також повинні виплачувати додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров'ю. Це передбачено статтею 51 Закону України "Про статус і соціальний захист осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи" №796-XII вiд 28 лютого 1991 року. Тим, що мають четверту категорію, — 15 відсотків мінімальної пенсії. Тобто 111 гривень на місяць. Насправді виплачують по 37 гривень. Додаткова пенсія постраждалим третьої категорії має бути в розмірі 25 відсотків від мінімальної, 180 гривень. Насправді виплачують по 74 гривні. Постраждалі другої категорії мають право на додаткову пенсію у розмірі 30 відсотків мінімальної. Це 221 гривня. Їм виплачують удвічі менше, відповідно до Держбюджету та урядових постанов.

Ви можете добитися належних виплат додаткової пенсії. Для цього треба подати адміністративний позов до районного суду. Посилатися на статтю 51 закону №796-XII. Разом із заявою надати довідку про розмір і виплату пенсії за кілька останніх років, клопотання про поновлення строку позовної давності, копії паспорта та посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За рішенням суду Пенсійний фонд донарахує пенсію в належному розмірі. Однак лише по день ухвалення судового рішення. Надалі постраждалі від Чорнобиля повинні щопівроку звертатися до суду із позовом про перерахунок.

Раз на два роки постраждалим повинні виплачувати компенсацію за санаторно-курортне лікування. Це передбачено статтею 22 закону №796-XII. Розмір компенсації визначає Кабмін. Приміром, 2007-го постраждалим третьої категорії повертали по 150 гривень. Даних за 2010 рік немає.

Крім того, постраждалі другої категорії мають право на компенсацію на придбання продуктів. Її видають один раз на рік. У Київській області — по 155 гривень.

Усього інваліди та постраждалі від Чорнобильської катастрофи мають 25 пільг. Повний перелік друкували у "ГПУ" від 19 березня 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Недоплачують пенсію постраждалим від Чорнобиля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі