вівторок, 11 липня 2017 07:10

"На телевізорі зекономили тисячу гривень, ще й вернули майже дві тисячі податку"

Автор: Ольга ВАСЬКІВ
  У супермаркеті ”Бедронка” в польському прикордонному місті Медика скуповуються українці. Якщо витратив більше 200 злотих — 1400 гривень — повертають податок на додану вартість
У супермаркеті ”Бедронка” в польському прикордонному місті Медика скуповуються українці. Якщо витратив більше 200 злотих — 1400 гривень — повертають податок на додану вартість

— Із чоловіком раз на місяць — два їздимо на закупи у Польщу. Маємо авто. Виїжджаємо в неділю о п'ятій ранку зі Львова. Через три години вже у Жешуві. Там є багато супермаркетів — "Ашан", "Теско", "Бедронка" та інші, — каже 38-річна львів'янка Ольга Шевчук.

— Раніше спеціально робили шенгенську візу у польському консульстві. За річну платили по 35 євро кожен. З 11 червня перетинати кордон можна з біометричним паспортом. Якщо хочете справді зекономити, а не розтринькати гроші, то слід підготуватися. Дивлюся, які акції, знижки у місцевих магазинах. У деяких закладах маю картку постійного покупця. Складаю список покупок. Навпроти товару пишу магазин, де він найдешевший. Щотижня у великих торговельних центрах та продуктових гіпермаркетах акції. Знижки на продукти і товари — від 30 до 50 відсотків.

Подружжя у Польщі купує одяг, косметику, побутову хімію, дрібну техніку, речі для дому, постіль.

— В Україні розпродажем називають знижку в п'ять відсотків на торішній товар. У Європі якщо розпродаж, то на весь асортимент. І ціни знижують на 20–70 відсотків. Літню спідницю можна купити за 80–150 гривень, сукні — за 150. Джинси, светри коштують від 200 гривень. Кожні два тижні ціни на непродані товари ще більше знижуються. Мета магазинів — розпродати стару колекцію, щоб звільнити місце для нової. Коли лишаються "неходові" розміри одягу — дуже великі чи маленькі — їх викладають у загальну купу. Ставлять ціну — 10–20 злотих на все (70–140 грн. — ГПУ). Ще іноземцям додатково повернуть податок на додану вартість — майже 20 відсотків.

Кухонний комбайн "Бош" ми вибрали і замовили по електронній пошті ще в Україні. Товар у польському магазині побутової техніки перевірили, запакували ще до нашого приїзду. У Львові такий на 400 гривень дорожчий. Минулого разу купили плазмовий телевізор Андрію на день народження. Зекономили тисячу гривень, ще й вернули майже дві тисячі податку.

У супермаркеті "Бедронка" Шевчуки купують продукти та побутову хімію.

— Вигідно купувати фрукти, свіже м'ясо, молочну продукцію. Більшість покупців — українці. Товари з акціями позначені жовтими цінниками. Знижки від 20 до 40 відсотків, — каже Ольга. Звіряє продукти за списком. Бере цілими упаковками.

— Я люблю французький сир брі. У нас маленька пачка коштує 60–70 гривень. В Польщі — утричі дешевше. Сметани у відерцях набираю на місяць. Півлітра — 25 гривень. Удома 200 грамів зернистого сиру коштує від 25 гривень. В "Бедронці" такий продають по 12. Беру одразу десять штук. Невигідно в Польщі купувати спиртне, цигарки, шоколад, каву. На алкоголь — європейські ціни. Пляшка найдешевшої горілки — 100 гривень. Маємо друзів у Польщі, то завжди просять привезти їм на подарунок нашої.

Андрій Шевчук бере чотири пачки прального порошку "Аріель" по 7 кг. Ольга кладе чотири великі упаковки дитячих підгузків "Дада" по 140 грн. У Львові їх продають по 190 грн.

— Ще беру жіночі прокладки, вологі серветки, шампуні, кондиціонер. На всі товари є знижка, — додає Ольга. — Польські дитячі підгузки вигідно купувати великими пачками. Мої двоє дітей на них виросли. Зараз купую для дитини подруги.

На касі Шевчуки платять 480 злотих — це 3360 грн. Оформляють повернення податку на додану вартість. Кошти надійдуть їм на банківську картку протягом тижня. Повернуть 20% від суми — 670 грн. В автомобільній черзі на польському кордоні Ольга Шевчук підсумовує:

— Витратили 5500 гривень. На дорогу в обидва боки пішло ще 350. Якби скуповувалися вдома, то заплатили б 7–8 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"На телевізорі зекономили тисячу гривень, ще й вернули майже дві тисячі податку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі