вівторок, 19 вересня 2017 00:25

На фермі спалили 5126 свиней

— Хлопці носили свиней і плакали. Скільки труда вклали. Я стояла за кілька метрів від ям, де спалювали туші. Боялася дивитися. Жодному фермеру не побажаю такого, — говорить 30-річна Ірина Нестеренко, власниця свиноферми "Плехів-Агро" в селі Плехів Оржицького району на Полтавщині. У перший тиждень вересня через африканську чуму тут спалили все поголів'я свиней — 5126 тварин. Із них 400 — свиноматок.

— Зранку ветлікарі прийшли на традиційний огляд. В сараї лежали мертві шестеро свиней. Розтин показав чуму. Під вечір тварини почали падати масово, — продовжує жінка. — Ми створили кілька груп для знищення. Фахівці усипляли, робітники носили в яму, підкидали дрова. Це тривало п'ять днів. У нас жорсткі правила догляду за робочим одягом, технікою. Вантажівки дезінфікуємо. Мабуть, чума прийшла з повітрям. Недавно в сусідньому селі був спалах.

"Плехів-агро" існує 10 років. Там працюють 27 робітників. Найближчим часом частину звільнять.

— Ферму створив мій покійний чоловік. Він зі звичайної сім'ї, любив господарство. Своїм трудом добився такого поголів'я, встановив дороге обладнання. За тиждень ми втратили мільйони гривень. Але я не опущу руки, будь-що відновлю підприємство. Для старту треба десь мільйон гривень на пробне поголів'я. Одна свиноматка коштує 10 тисяч. У кожного поросяти, яке народиться на фермі, треба брати аналіз крові — це дві з половиною тисячі гривень. Не хочу влазити в кредити. Надіюся, держава виплатить компенсацію.

— Почули, що на фермі біда. В село одразу приїхали представники ветслужби, санстанції, Держ­продспоживслужби. Оголосили карантин в радіусі 3 кілометрів. Обійшли людей. Сказали, що свиней вилучать. Хто встиг, той порізав. Лишилося зо два десятки поросят до 30 кілограмів. Люди переживали, бо ж тримали свиней для заробітку. В багатьох діти вчаться, — каже Сергій Таран, сільський голова Плехова.

У жителів сусіднього села Чутівка Оржицького району Полтавської області в липні вилучили 130 свиней. Найбільше — у сільського голови 41-річного Мирослава Боговика — 30 тварин.

— Коли їх спалювали, я поїхав з дому. Не міг дивитися, — згадує Мирослав Тимофійович. — Ми з дружиною 10 років вирощуємо поросят. Знаємося на цьому. Донька і син — студенти, треба вчити. Свині давали непоганий дохід. Здавали по 40 гривень за кілограм живої ваги. Добре, що хоч виплатили компенсацію — по 34 гривні за кілограм.

Зараз ви читаєте новину «На фермі спалили 5126 свиней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі