вівторок, 13 березня 2018 06:00

"Мужики питали, чи є ще свято 8 березня"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Продавчиня вінницького  ринку Урожай Лариса Блохіна показує парфуми, які найчастіше ­купують на подарунок. Коштують 250–300 гривень. Також популярні помади — від 55 гривень,  креми — від 120
Продавчиня вінницького ринку Урожай Лариса Блохіна показує парфуми, які найчастіше ­купують на подарунок. Коштують 250–300 гривень. Також популярні помади — від 55 гривень, креми — від 120

— Заробітки впали наполовину ще торік. Як тільки заговорили, що відмінять жіноче свято, — розповідає 40-річна Альона Тищенко. Торгує на центральному ринку Вінниці жіночими халатами, білизною.

— До мене приходили мужики й питали, чи є ще свято 8 березня. Понятно, що продавці переконують людей — ніхто його не відмінить. Але подарунків стали менше купувати. 8 березня ще п'ять років тому було найбільш прибутковим святом. Замовляла дорогу і якісну білизну, шукала новинки. Чогось популярні були комплекти червоного кольору. Такі розмітали. Деякі чоловіки одразу і дружині, й коханці подарунок брали. Зараз більше самі жінки купують красиву білизну до свят. Просять щось дешеве, якісне й яскраве. Відповідаю — такого нема в природі. Цього року найбільше заробила на новорічні свята. Продала товару майже на 200 тисяч гривень. Як не крути, а всім родичам мусиш купити подарунок. Добре брали халати, теплі махрові чобітки. А на День закоханих продала тільки дві подушки у формі сердечок.

— Дружинам шукають подарунки заздалегідь. Беруть улюблені парфуми чи креми для обличчя. В останній момент згадують про бабусь, тещ. Їм вибирають щось дешеве, — додає продавець 53-річна Лариса Блохіна з ­вінницького ринку Урожай.

— Уявіть, останнє 8 марта і кольцо. Ото подарок зробите, — вмовляє 6 березня невисокого чоловіка продавець 27-річна Ірина Рахненко. Працює в ювелірному магазині у Вінниці.

Той довго вагається, але купує обручку за 17 тис. грн.

— Розбирають золото. Основні покупці цього року — заробітчани, — каже Ірина. — Хтось роками не міг собі дозволити таких подарунків. А хтось за кордоном серйозно провинився. Приїхав перед дружиною провину загладити. Один клієнт розказував, що має на заробітках ще одну сім'ю, донька народилася. Беруть масивні прикраси, часто з діамантами. Для ювелірних магазинів 8 березня завжди було найкраще свято. Чоловіки бігли по сережки, кулони, ланцюжки. Працюю тут вісім років. Директор після свята дає нам премії, бо маємо гарні виторги.

1371 гривню в середньому витрачають чоловіки в Україні на подарунки до 8 березня. Такі результати дослідження компанії Пікоді. У Росії — 1348 грн, Білорусі — 1425, Казахстані — 1583 грн.

Бажаними подарунками українки на­звали — квіти, прикраси, парфумерію, різноманітні розваги, похід у ресторан, електроніку. Найгіршими — алкоголь, посуд, манікюрний набір, зубна щітка, м'які іграшки, косметичні набори.

День святого Валентина не прижився

— 8 березня було одним із найприбутковіших свят для торгівлі. Ми аналізували покупки за останні 10 років. У цей період виторги всіх торгових точок зростали на третину, — говорить бізнес-консультант 42-річний Андрій Степановський.

— Особливість цього свята — купують усе підряд: посуд, взуття, набори для випічки, косметику. Свято залишилося у великих містах, таких як Харків, Київ, Дніпро. Що ближче до західних областей, то менше про нього згадують. У Львові останні п'ять років більше роблять подарунків до Дня матері у травні.

Друге свято за виторгами для продавців — Новий рік, третє — Великдень. Тоді люди не тільки купують подарунки, а й оновлюють гардероб. День святого Валентина досі не прижився. Кількість покупок зростає лише на 7 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «"Мужики питали, чи є ще свято 8 березня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі