вівторок, 16 листопада 2010 13:05

Літр бензину подорожчає до 8,8 гривні

Енергетична регіональна митниця 11 листопада через суд скасувала привілеї для нафтотрейдера "Лівела". Він і кілька інших компаній ввозили в Україну нафтопродукти без сплати ПДВ та акцизу.

— Зараз "Лівела" завозить із Білорусі та країн Прибалтики 60 відсотків від реалізованої кількості нафтопродуктів в Україні. Дешево продає його заправним станціям групи "Приват". Через це інші учасники ринку не можуть конкурувати з ними, — пояснює рішення суду Геннадій Рябцев, 44 роки, заступник директора науково-технічного центру "Психея". — Скасування привілеїв призведе до зростання ціни на пальне. Але не враховуючи цього факту, ціна все одно зросте.

За даними "Психеї", бензин А-95 у листопаді може подорожчати до 7,9 грн/л, а імпортний — до 8,8 грн/л. Вартість пального залежить від курсу євро. Він постійно коливається. А розмір акцизного збору прив'язаний до цієї валюти. Зупинка в жовтні Одеського нафтопереробного заводу також може вплинути на підвищення ціни. Оскільки вітчизняного продукту стає менше, його доведеться більше імпортувати. 2010 року роздрібні націнки автозаправок на літрі пального — найменші за останні 10 років, запевняє експерт. Вони заробляють 3–5%. Очевидно, захочуть підняти.

— Запасів дешевого бензину вистачить на два тижні. Щонайбільше — на місяць, — додає Геннадій Рябцев. — Зрозуміло, що група компаній на чолі з "Лівелою" звернеться до апеляційного суду.

Керівник консалтингової агенції А-95 Сергій Куюн, 34 роки, вважає, що на підвищення цін, окрім ситуації з "Лівелою", вплине подорожчання нафти на світових ринках. За місяць ціна виросла із $75 за барель до 90. Зі слів експерта, уже в грудні бензину, дешевшого за 8,3–8,4 грн, на вітчизняних заправках не буде.

Зараз ви читаєте новину «Літр бензину подорожчає до 8,8 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі