четвер, 14 травня 2009 18:33

Кредитна спілка не віддає Тетяні Муравей 50 тисяч гривень

Киянці Тетяні Муравей, 42 роки, кредитна спілка "Фортеця" не повернула 50 тис. грн. Жінка відкрила два вклади, під 25 та 26% річних. Термін першого вкладу сплив у лютому, другого — в травні.

— Я вже кілька разів вкладала гроші у "Фортецю", і раніше проблем не було, — розповідає Муравей. — Тепер сказали, що мають тимчасові фінансові труднощі. Замість віддати гроші запропонували продовжувати депозит. Я відмовилася. Порадили прийти за кілька днів. Грошей не повернули. Епопея триває.

Тетяна написала кілька заяв у кредитівку. Скаржилася до Держкомфінпослуг, товариства із захисту прав споживачів та міліції.

— Мої заяви пересилали у Нацбанк. А той відповідав, що кредитні спілки йому не підпорядковані, — нарікає Тетяна. — Замість грошей мені пропонували забрати майно, що в них у заставі кредиту. Я не схотіла, бо дізналася, що відповідних законів немає. Отак візьмеш заставну машину, а потім виявиться, що вона тобі не належить, бо попередній власник її відсудив абощо.

Жінка вирішила судитися. Найняла адвоката.

На форумі сайту www.finance.ua багато вкладників скаржаться, що не можуть забрати гроші з кредитних спілок. В учасника форуму Сергія депозит у "Фортеці" закінчився у лютому. Він також позиватиметься.

— Мені пообіцяли повернути гроші із затримкою два-три тижні. Згодом — до кінця року, — пише він. — Я сам винен. Треба було відкривати вклад у банку з іноземним капіталом. А я спокусився на високі відсотки.

"ГПУ" не вдалося додзвонитися до  "Фортеці". Телефони центрального офісу в Черкасах не відповідають. А київські відключили. Мобільний керівника київського відділення Андрія Бородіна вдалося знайти в Інтернеті. Однак він відмовився пояснити ситуацію:

— Це не до мене, а в центральний офіс. Не відповідають? Мабуть, повиходили.

Не віддає вклади й кредитна спілка "Всеукраїнське народне кредитне товариство", повідомляє Yavas, учасник форуму "Антирейд", сайт www.antiraid.com.ua:

— Від них ні слуху ні духу.

Вхід до столичної філії, що на вул. Артема, на кодовому замку.

— Ви з приводу депозитів? Зачекайте хвилинку, — говорить із-за  дверей охоронець.

Треба було відкривати вклад у банку з іноземним капіталом. А я спокусився на високі відсотки

Стоїмо 10 хв. Ніхто не відчиняє.

— Якщо хтось із вкладників має проблеми з поверненням вкладу, він може звернутися до свого відділення, — запевняють телефоном оператори кол-центру КС.

Інтернет пише про проблеми в "Першому кредитному товаристві". Торік у вересні міліція виявила розкрадання 5,5 млн грн в одеській філії.

— Жодних проблем із виплатою депозитів немає, — переконує Андрій Азаров, 41 рік, голова наглядової ради КС. — На форумах можуть писати позичальники, які не можуть розрахуватися. Або це звичайна заказуха.

Громадська організація "Вільна Одеса", якою керує Марк Соколов, назбирала понад 50 скарг на "Перше кредитне товариство".

Проблеми із виплатами мають 5% кредитних спілок, каже керівник об"єднання "Програми захисту вкладів" Іван Вишневський, 27 років:

— Найбільше труднощів там, де багато філій. Аби їх утримувати, потрібно багато грошей. Багато вкладників захотіли достроково забрати вклади. Але ж їх уже позичили іншим членам спілки.

Якщо коштів не повертають, слід написати заяву до наглядової ради кредитної спілки, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, радить Вишневський. Якщо реакції немає, доведеться судитися.

— Та навіть коли є судове рішення на руках, гроші в кредитній спілці автоматично не з"являться, — зауважує Іван. — Перед тим, як вкладати кошти, кредитну спілку слід перевірити. Надійніше, якщо вона входить до Асоціацій кредитних спілок, а також бере участь у програмі захисту вкладів.

Нині її учасниками є 45 кредитівок із різних міст України. Перевірити їх можна на сайті www.pzv.net.ua, за "гарячою" телефонною лінією 8-800-309-15-10, а також за номерами (044) 503 86 13, 251 49 65

Зараз ви читаєте новину «Кредитна спілка не віддає Тетяні Муравей 50 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі