пʼятниця, 21 жовтня 2011 06:30

Кредит під "плаваючий" відсоток варто брати на рік

 

Позику на авто чи житло під "плаваючі" відсотки пропонують близько 20 банків. Умови часто вигідніші за кредити із незмінною ставкою.

Приміром, фіксована ставка для автокредитів становить 16–16,5% річних. Кошти позичають лише у гривні. Кредити із "плаваючою" ставкою — на 1,5–2% дешевші. Відсотки складаються із фіксованої ставки фінустанови — це 2–3% річних та індексу UIRD: середнього рівня ставок за депозитами в Україні. Цей показник для українських банків визначає рейтингова агенція "Томсон рейтерз". Поки що цей індекс для гривневих кредитів дорівнює 13,2% річних. У сумі клієнт платить банкові 12–15,5% річних.

Така схема нарахування відсотків вигідна і дозволяє клієнтові заощадити, вважає керівник прес-служби Нацбанку Сергій Шуміхін.

Скоро гривня почне падати. Фінустановам доведеться підвищувати ставки за депозитами. Разом із ними індекс UIRD теж поповзе вгору. Тож банки можуть в односторонньому порядку підвищувати "плаваючі" відсотки. Водночас їм заборонили переглядати фіксовані ставки, застерігає старший юрист громадського об'єднання "Захист прав споживачів фінансових послуг" Анатолій Соболевський, 30 років. "Плаваюча" ставка вигідна для банку, бо страхує від утрат.

— Клієнти ведуться на вигідніший відсоток і не замислюються, що буде з їхнім кредитом у разі обвалу гривні. Тоді їхній борг перед фінустановою зросте втричі або й більше, — говорить юрист.

Кредит під "плаваючий" відсоток варто брати на короткий термін, до року.

Зараз ви читаєте новину «Кредит під "плаваючий" відсоток варто брати на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі