пʼятниця, 27 липня 2012 05:45

Колектори обіцяли викрасти дитину

Автор: фото З САЙТА WWW.finance.tochka.net
  Анатолій Соболевський: ”Половина постраждалих від шахраїв самі несуть колекторам свої гроші”
Анатолій Соболевський: ”Половина постраждалих від шахраїв самі несуть колекторам свої гроші”

Цьогоріч українські банки видали близько 5 тис. кредитів на підставних осіб. Готівкою видають до 70 тис. грн, підрахували в громадській організації "Захист прав споживачів фінансових послуг".

Шахраї домовляються із працівниками банків. Гроші забирають собі. Угоди оформляють за ксерокопіями паспортів та ідентифікаційних кодів інших громадян. Ті й не здогадуються, що стають боржниками. За кілька місяців отримують вимоги платити за кредитом, розповідає 30-річний Анатолій Соболевський, юрист громадської організації.

Звідки шахраї беруть копії документів?

— Паспорт вимагають у пунктах обміну валют. Скористатися копіями можуть і працівники банків, що оформляють кредити в магазинах побутової техніки. Копії роблять і при поштових переказах за кордон. Спортклуби часто продають абонементи лише за пред'явлення паспорта. Центри мобільного зв'язку роблять копії паспорта та коду для контрактного підключення.

Одна молода киянка зареєструвалася на сайті "Одноклассники" й забажала вступити у групу фотомоделей. Обов'язкова умова — переслати електронною поштою копії паспорта й коду. Через кілька місяців їй подзвонили колектори. Мовляв, у неї борг у "Приватбанку" 25 тисяч гривень.

Для оформлення кредиту зазвичай потрібна й довідка про доходи.

— Їх шахраї замовляють через інтернет

за 300-500 гривень. Звісно, оформити автокредит чи позику на житло не вдасться. Бо потрібно оформляти нотаріальне засвідчення предмету застави, реєструвати авто в ДАІ тощо. Без реального позичальника не обійтись. А от узяти кредит на мобільний телефон чи комп'ютер може будь-хто. Особливо в точці оформлення кредитів.

Документи кожної людини щороку копіюють по кілька разів. Як дізнатися, чи не скористалися цими копіями шахраї?

— На жаль, немає установи, яка відстежувала б таку інформацію. Одного дня ви можете несподівано отримати виклик до суду. Або ж почнуться дзвінки від банку чи колекторів. Можуть прийти до вас додому. Якщо людина лякається, виправдовується, починають тиснути активніше. Одній самотній жінці колектори погрожували викрасти і продати її дитину, щоб погасити кредит.

Як діяти, якщо з мене вимагають повертати кредит, який я не брав?

— Поясніть колекторам по телефону, що кредиту не брали, і покладіть слухавку. Ви не зобов'язані ходити по установах й доводити свою непричетність до шахрайства. Напишіть заяву до Державної служби з питань захисту персональних даних. Повідомте, що ваші паспортні дані використала невідома стороння особа. Напишіть у банк заяву, що позики не брали.Потім напишіть таку ж заяву в районну прокуратуру.

Чи вистачить цього, аби вгамувати колекторів?

— Дівчина, якій приписали борг 25 тисяч гривень, віддала усю суму. Бо колектори хитрощами вивідали, де вона працює. І почали дзвонити керівництву. Начальник викликав її до себе: "Або розбирайся з кредитом, або звільняйся". Загалом половина постраждалих від шахраїв самі несуть колекторам свої гроші.

Чи вдасться добитися правди в суді?

— На суді вимагайте експертизу почерку. Кредитний договір підписують двоє осіб, із різним почерком. Крім того, в угоді має бути заява, власноруч заповнена позичальником. Суди визнають такі кредити недійсними в 90 відсотках випадків.

До скарги додають докази

Скаргу про викрадення персональних даних — копії паспорта, ідентифікаційного коду та їх використання зі злочинною метою подають у Державну службу України з питань захисту персональних даних. Роблять це особисто або рекомендованим листом на адресу: 02660, Київ, вул. Марини Раскової, 15.

До скарги слід додати докази. Наприклад, письмове повідомлення про борг із банку чи колекторської компанії.

Центр надає консультації за тел.: 0(44)541 01 22, 233 61 90.

 

Зараз ви читаєте новину «Колектори обіцяли викрасти дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі